21 Листопада 2018
Новини

Що буде із субсидіями 2019 року?

Що буде із субсидіями 2019 року?

Експерти розповіли про вигоди і ризики великої монетизації. За словами прем'єра Гройсмана, зараз виплачують зекономлені кошти вже 1,3 млн українських домогосподарств, а в 2019-му ця цифра ще збільшиться. Адже до осені 2019 року в Україні буде проведена стовідсоткова монетизація субсидій, старт якої запланований на 1 січня.

Під час першого етапу (тобто із січня) гроші отримають ті українці, які звернулися за допомогою від держави з новим пакетом документів. На цьому етапі зміни торкнуться близько 100 – 150 тис. домогосподарств. Одержувачам державної допомоги зекономлені на енергоресурсах кошти будуть видаватися «живими грошима». По закінченні опалювального сезону людина матиме можливість зняти ці кошти зі своєї картки і використовувати так, як вважатиме за потрібне.

Другий етап стартує з 1 травня 2019-го і буде спрямований на ті домогосподарства, яким були призначені субсидії на неопалювальний період 2019 року.

Третій, заключний етап, почнеться з жовтня, щоб встигнути до нового опалювального сезону. Саме тоді відбудеться повний перехід на монетизацію субсидій в Україні.

Економісти вважають, що найбільше від монетизації виграють малозабезпечені верстви населення, які згодні економити на воді і теплі, щоб тільки більше отримати «живих грошей».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову змінилися правила отримання субсидії

Натомість у програші опиняться облгази: бо що менше люди куплять газу, то менші доходи отримає підприємство. Також програють від монетизації ті, хто не звик економити. Як правило, це заможні сім'ї – їм доведеться платити за комуналку більше, ніж тепер, або перейти на режим економії, як це відбувається у країнах ЄС.

Із виплатою «живих грошей» проблем не повинно виникнути, кажуть в уряді. На субсидії в держбюджеті заклали 55 млрд грн.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна
В тему

Останні матеріали