21 Березня 2018
Новини

Хто написав найперші в історії вірші? Сьогодні - Всесвітній день поезії

Хто написав найперші в історії вірші?  Сьогодні - Всесвітній день поезії

За твердженням істориків та науковців найдавніші поетичні твори були написані ще в 23 столітті до нашої ери. Їх авторство приписують принцесі ЕнХедуані (En-hedu-ana) і знахідка підтверджена артефактами.

Джерела стверджують, що саме ця принцеса є найбільш раннім автором, відомим по імені, а також першої поетесою у світі.

Ен-Хеду-ана  Вона була дочкою засновника Аккадского царства - царя Саргона, і відома своїми шумерськими гімнами. Її словотвори є першим в світовій літературі зразком творів написаних від першої особи.

Крім  того, Енхедуанна (у перекладі прикраса бога Ана) була головною жрицею храму місячного бога Нанни в Урі.

Очевидно, царську дочку призначили головною жрицею для того, щоб посилити вплив її батька. Такий статус Енхедуанни не можна розглядати якимось аналогом постригу в монастир чи «пристроювання». Цариці та принцеси аккадського правлячого роду мали чималі земельні володіння та власний адміністративний штат. І хоч для того, щоб стати головною жрицею, Енхедуанна, семітка за походженням, прийняла шумерське ім'я, це було призначення на дуже високу та впливову посаду.

Принцеса відігравала помітну роль і в суспільному та політичному житті. Вона стала головною жрицею ще за життя батька, залишалася нею за правління своїх братів, які разом правили не менше 20-25 років, і застала правління свого племінника.  

Нагадаємо, у 1999 році на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії святкувався у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали