15 Березня 2018
Новини

Через слова волинського політика «Слава Україні» поляк викликав поліцію

Через слова волинського політика «Слава Україні» поляк викликав поліцію

Інцидент трапився днями у селі Сагринь Люблінського воєводства Польщі.

Офіційна українська делегація, в яку входили посол України в Польщі Андрій Дещиця, заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, представники місцевої влади у Львівській та Волинській областях, приїхали в село, щоб вшанувати убитих польською Армією Крайовою в 1944 році українців. Пише Zaxid.net.

Як інформує люблінська газета «Dzennik Wschodni», один з виступників, а саме перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик, завершив свою промову словами «Слава Україні!».

«І тому майбутні покоління, якщо окремі недалекоглядні політики по обидві сторони кордону цього не розуміють, прийдуть до усвідомлення того, що в українців Бандера і УПА – герої, у поляків – інші, лише тоді ми матимемо спільне майбутнє. Слава Україні!» – заявив Пирожик.

Один з присутніх на заході поляків потрактував це привітання як героїзацію Степана Бандери, що, згідно з прийнятими недавно змінами до закону про Інститут національної пам’яті у Польщі, заборонено. Чоловік викликав на кладовище поліцію.

Поліцейські переписали паспортні дані Олександра Пирожика та поїхали. Тепер місцева прокуратура має встановити, чи під час вшанування убитих у Сагрині українців відбулося порушення закону про Інститут національної пам’яті. 

Нагадаємо, у березні виповнюється 74-а річниця акцій польських Армії Крайової і так званих Хлопських батальйонів проти українських населених пунктів у Грубешівському і Томашовському повітах Польщі.

У селі Сагринь та його околицях 10 березня 1944 року загинуло 606 осіб, зокрема 227 жінок та 151 дитина.

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему

Останні матеріали