1 Березня 2018
Новини

Для дітей спростили процедуру виїзду за кордон

Для дітей спростили процедуру виїзду за кордон

Коли планується подорож закордон з дітьми, у батьків виникає багато запитань щодо документів: який і чи потрібен дозвіл одного або двох батьків, як бути, якщо батьки розлучені, яким є термін дії дозволу батьків на виїзд дитини за кордон та інші.

Днями Верховна Рада України підтримала законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються порядку виїзду дитини за межі України. Запропоновані нововведення мають на меті спростити процедуру виїзду неповнолітніх осіб за кордон.

Зокрема, неповнолітні діти можуть перетинати межі України лише за наявності закордонного паспорта, нотаріально посвідченого дозволу батьків або довіреності на виїзд дитини за кордон.

Читайте також: Безвіз-2018: у які країни та які документи потрібні українцям

У новій статті 1611 Сімейного кодексу України вказано, що дитина, яка досягла 16 років, матиме право на вільний самостійний виїзд за межі України. А, яка не досягла цього віку, зможе виїжджати за кордон за згодою батьків чи інших законних представників та в їхньому супроводі або в супроводі довірених осіб. Пише vsetutpl.

Крім того, новий законопроект також передбачає зміни і до Цивільного кодексу України. Редакції підлягає ст. 313 ЦКУ. Раніше вона передбачала, що дитина, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

Термін дії довіреності на дитину для виїзду за кордон при цьому прописувався індивідуально, оскільки безпосередньо залежав від цілей подорожі, а на законодавчому рівні було передбачено оформлення батьківської згоди на кожну поїздку окремо.

А також, якщо немає дозволу одного із батьків, дитину можуть випустити за кордон згідно із рішенням суду чи за дозволом органу опіки та піклування. Такий дозвіл буде надаватися на підставі іншої нової статті  Сімейного кодексу України. Згідно з нею, суд «зможе прийняти рішення про надання згоди на виїзд дитини за межі України на постійне проживання або на один чи декілька тимчасових виїздів дитини за межі України як без обмежень, так із визначенням країн, до яких дозволено або заборонено в'їзд».

Читайте також: Відпочинок в Єгипті: що треба знати

Умови, за яких дитина може покинути межі України без рішення одного з батьків будуть передбачені у новій статті Сімейного кодексу України та в новій статті  Закону України «Про охорону дитинства». Закон набуде чинності через три місяці з дня його опублікування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему