Як пити березовий сік, щоб не нашкодити здоров’ю

Із приходом тепла природа прокидається, в берези починається сокорух, і дбайливі господарі спішать набрати соку, щоб оздоровити тіло.
Чим же корисний березовий сік? Чи тільки на нирки він позитивно впливає? А кому може й нашкодити? Про все нам розкаже лікарка-нефрологиня медичного об’єднання ЛМТГ Оксана Cергієнко.
– Оксано Іванівно, чи справді березовий сік аж такий цілющий?
– Так. Він містить чимало вітамінів і мінералів, необхідних нашому організму. Також березовий сік багатий природними цукрами, кальцієм, калієм, магнієм, марганцем, залізом, натрієм, ефірними оліями. Він є джерелом натурального вітаміну С і вітамінів групи В. У невеликому обсязі, але містяться в цьому напої кремній, мідь, титан, барій, марганець. А ще є лимонна кислота й сахариди – глюкоза та фруктоза.
– Зважаючи на таку кількість корисних елементів, на які органи та системи позитивно впливає березовий сік?
– Він позитивно впливає на серцево-судинну, нервову, імунну, сечовидільну системи. Та й загалом цей сік покращує стан організму людини. Наприклад, наявність калію та магнію забезпечує коректну роботу серцево-судинної системи. Вітаміни групи В нормалізують психоемоційний стан людини. Вітамін С зміцнить імунну систему, підвищить опірність організму до вірусів і допоможе легше переносити міжсезоння. Природні сахариди у соку підвищать розумову активність. Варто також зауважити, що березовий сік профілактує виникнення багатьох захворювань.
– Чим він корисний для нирок та сечовивідної системи?
– Насамперед березовий сік запобігає утворенню каменів у нирках. Має сечогінний ефект. Цей напій можна вживати для профілактики рецидивів інфекції сечовидільної системи.
– Такі властивості має свіжозібраний сік чи й той, що пройшов термічну обробку і його закатують у банки?
– Свіжозібраний сік можна зберігати до трьох діб у холодному місці. Щоб і надалі його споживати, господині закатують напій у банки. Однак корисних властивостей у консервованому напої дещо менше, адже він проходить термічну обробку. Проте все залежить від рецепта й умов зберігання соку. Також важливим є місце забору соку. Забороняється пити сік, зібраний поблизу промислових об’єктів, автотрас, навіть якщо він термічно оброблений.
– Колись дитячий нефролог сказав мені, що в лікарні вони дозволяють давати дітям лише березовий сік. Тобто, попри термічну обробку, він усе одно, порівняно з іншими соками, найкраще підходить пацієнтам із проблемами нирок?
– Так. Він містить менше цукру, що корисно для дітей. Його склад має загальнозміцнювальний ефект. Тому березовий сік допоможе зберегти дитячий організм від сезонного авітамінозу та поширених вірусних інфекцій, а також слугуватиме профілактикою захворювань сечовидільної системи.
– Для тривалого зберігання березового соку без термічної обробки господині готують із нього квас. Чим він корисний?
– Березовий квас теж позитивно впливає на організм людини. До нього додають дріжджі, молочнокислі бактерії, які поліпшують перетравлення їжі, моторику кишечнику. Також березовий квас покращує функції центральної нервової системи. Тому користь березового квасу не менша, ніж у соку. Проте, знову ж таки, все залежить від рецепта приготування напою, терміну зберігання та якості березового соку.
– Чи всім можна пити квас, зважаючи, що він кислий і бродить?
– Не всім. Основний протипоказ із боку шлунково-кишкового тракту – це виразка шлунка, з боку імунної системи – алергія на деревний пилок (особливо пилок березових сережок). Також не рекомендується березовий квас, якщо в людини є камені в нирках, виражена серцева недостатність, не контрольована артеріальна гіпертензія. Необхідно пам’ятати також про неінфекційну епідемію 21 століття – цукровий діабет. Людям із таким захворюванням варто порадитися з лікарем, а до того – обережно вживати березовий квас.
– А березовий сік можна?
– Перед початком уживання березового соку теж обов’язково потрібна консультація лікаря! І не лише людям із цукровим діабетом. Адже цей напій може нашкодити при неправильному режимі його споживання, якщо в людини є певні проблеми зі здоров’ям.
Основними протипоказаннями для вживання березового соку є виражена серцева недостатність, неконтрольована артеріальна гіпертензія, камені в нирках та жовчному міхурі, виражена ниркова недостатність. Слід обережно вживати сік, якщо в людини виразкова хвороба шлунка, неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, алергія на пилок берези (поліноз) та виражені набряки.
– Чи бували у вашій практиці випадки, коли люди, замість оздоровитися, мали через споживання соку серйозні проблеми?
– Так, були. Пацієнти не порадилися зі своїм лікарем перед початком уживання березового соку і мали серйозні проблеми зі здоров’ям. Деяких із них в ургентному порядку довелося госпіталізувати в стаціонар для подальшого розв’язання цих проблем. Тому ще раз нагадую про необхідність консультації з лікарем та виконання його рекомендацій.
– При появі яких симптомів треба припинити пити сік чи квас або й звернутися до лікарів?
– Тривожними сигналами після початку вживання березового соку чи квасу є набряки на ногах та обличчі, підвищення артеріального тиску, болі в попереку та в епігастрії (центральній частині живота під пупком). Припинити вживання напою та звернутися до свого лікуючого лікаря треба також, коли сік викликав нудоту, блювання, погіршив апетит, призвів до зміни кольору сечі.
– А якщо негативних наслідків не виникло, то скільки можна випивати березового соку чи квасу і протягом якого часу, щоб отримати оздоровчий ефект?
– Стандартною схемою вважається прийом однієї склянки соку тричі на день перед їдою. Курс становить два-три тижні. Але протягом цього часу треба бути уважним до того, як організм реагує на таку «сокотерапію», і від того відштовхуватися, в якому режимі вживати напій.
– Дякую. Сподіваюся, ці поради стануть у пригоді нашим читачам.
Спілкувалася Оксана Бубенщикова
Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.