Виявлено новий вид людиноподібних мавп

5 Листопада 2017

На острові Суматра міжнародна група вчених виявила новий вид орангутанів Pongo tapanuliensis. Раніше біологи вважали, що тут живе один вид орангутанів - Pongo abelii. Але тепер виявилося, що в центрі острова мешкає невелика популяція мавп, які анатомічно і генетично відрізняються від суматранських Pongo abelii і калімантанських Pongo pygmaeus.

Дослідження опубліковане в Current Biology, коротко про нього повідомляється в прес-релізі Цюріхського університету, пише  Кореспондент

На сьогоднішній день до великих людиноподібних мавп відносять шість видів - звичайного шимпанзе і бонобо, західних і східних горил, і суматранського і калімантанського орангутанів. Імовірно предки орангутанів відділилися від африканської лінії 19,3-15,7 млн років тому і мігрували в Азію, а багато пізніше на острови Суматру і Калімантан.

Суматранські орангутанги (Pongo abelii) мешкають на півночі острова, але ще в 30-ті роки минулого століття з'являлися повідомлення про орангутанів, яких бачили на північному заході острова, в районі озера Тоба. У 1997 році виявили існування ізольованої популяції мавп, що живуть на південь від ареалу P. Abelii. У 2013 році в руки вчених потрапив скелет орангутана з цієї популяції і вони виявили анатомічні відмінності від суматранських і калімантанських орангутанів.

У новій роботі біологи і антропологи дослідили черепи 33 самців Pongo tapanuliensis, які зберігалися в різних наукових організаціях. Вчені виявили особливості будови черепа і зубів, що відрізняють «південних» суматранських орангутанів від інших видів. Серед іншого, виявилося, що черепи менші за розмірами, ніж в інших орангутанів того ж віку.

Дослідники порівняли і зовнішній вигляд мавп. З'ясувалося, що P. tapanuliensis відрізняються від суматранських P. Abelii кучерявою шерстю; у самців є помітні вуса, а у самок - бороди.

Зараз, за оцінками дослідників, популяція P. tapanuliensis нараховує близько 800 особин і мешкають вони на території близько тисячі квадратних кілометрів. Тому відразу ж після опису цього виду тапанулійські орангутани стали одним з найбільш вразливих видів людиноподібних мавп. Якщо через полювання та знищення середовища проживання на рік буде гинути близько восьми особин, новий вид незабаром приречений на вимирання.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ