На скільки подорожчав борщ

17 Жовтня 2024

Вартість борщового набору порівняно з минулим роком зросла майже вдвічі. Передусім це сталося через здорожчання овочів, м’ясо росло в ціні меншими темпами.

Про прогнози на майбутнє та про те, якими будуть ціни, пише Кореспондент.

Пісний борщ здорожчав більше за м’ясний

Портал Мінфін щомісяця рахує вартість борщового набору на підставі цін у мережах супермаркетів. Якщо на основі його даних порівняти тогорічні ціни на борщовий набір з цінами цього року, то наразі найбільше зросла вартість пісного варіанту страви – майже вдвічі.

Рік тому борщ без м’яса коштував 36,24 грн, а м’ясний – 109,51 грн.

Зараз ціна пісного борщу становитиме 50,4 грн. Страва з м’ясом обійдеться в 121,4 грн.

У поточному році ціни на овочі – удвічі вищі, ніж минулого року.

Найбільшими темпами зросла ціна на картоплю. Вона є рекордсменом по здорожчанню в останні місяці, зокрема через несприятливу погоду та нестачу врожаю.

«Ціни на картоплю продовжують збільшуватися. З початку жовтня вартість кілограма картоплі піднялася з 15-20 грн до 17-22 грн», – повідомляє EastFruit.

Експерти кажуть, що головною причиною зростання цін на картоплю є високий попит з боку оптових покупців, які закуповують її для зберігання. Крім того, негода в деяких регіонах спричинила проблеми зі збиранням врожаю, що також вплинуло на ціни на картоплю.

Ціни на моркву також зросли. В середньому вартість кілограма моркви становить 19 грн.

Врожай капусти цього року теж був поганим. Це змусило підняти на неї ціну. Вплинув на вартість і збільшений попит.

За пів кілограма капусти доведеться сплатити 14,2 грн (середня ціна по супермаркетах – 28,32 грн за кг). На ринках вартість капусти коливається від 23 до 30 грн/кг.

Своєю чергою буряк у супермаркетах в середньому коштує 15,4 грн/кг, а на ринках – 16,4 грн/кг. Порівняно з минулим роком ціни виросли, але не набагато.

А от ціни на цибулю порівняно з минулим роком трохи просіли.

Причина – збільшення пропозиції середньої та низької якості. Середня вартість цибулі в мережах супермаркетів складає 15, 4 грн, а на ринку овоч коштує 14-16 грн за кг.

За пакетик томатної пасти у 70 г у супермаркетах доведеться сплатити близько 16 грн.

Можна додати до борщу болгарський перець. Він подорожчав за останній місяць більше за інші овочі. У вересні його ціна становила 116,36 грн за кг, а вже у жовтні – 142,07. Тобто різниця становить 25,71.

Високі ціни на борщовий набір цього сезону зумовлені інфляцією, меншими засіяними площами та втратою врожаю через спеку.

Для борщу ще знадобиться олія для засмажки. 850 мл олії коштує в середньому 61,81 грн.

Натомість м’ясопродукти дорожчали повільніше завдяки вторинним ефектам від подальшого відновлення у тваринництві.

Середня вартість кілограма свиних ребер по супермаркетах становить 176,3 грн, на ринках свинячі ребра продають за мінімальною ціною 180 грн/кг. 400 г м’яса для борщу коштуватиме до 71 грн. Загалом страва з м’ясом обійдеться в 121,4 грн.

Чому ціни зростають?

Загалом цього року ситуація склалася так, що літній мінімум був далеким від торішнього, а восени ціни почали швидко зростати. Результат – картопля, томати та інші овочі вдвічі дорожчі, ніж цього часу торік. На ціну також впливало зростання вартості електроенергії та палива.

В Україні овочі вирощують переважно у відкритому ґрунті, тобто без використання теплиць чи парників. У секторі працюють невеликі фермери. Високі температури та нестача опадів мали кілька наслідків. По-перше, ґрунтові овочі або не вродили, або виявилися значно гіршої якості, тож фермери не могли зібрати запланований урожай для продажу. По-друге, навіть тепличні овочі, що росли у більш контрольованому середовищі, постраждали від аномальної погоди, адже допоміжні сітки не могли повністю закрити пекуче сонце.

«У підсумку під час сезону, який мав бути найдешевшим завдяки овочам з відкритого ґрунту, ціни не опустилися до мінімуму, адже продукції з полів зібрали значно менше. Крім того, у країні пришвидшилася інфляція, що тисне на собівартість», – пише Економічна правда.

Своєю чергою ціни на готову продукцію, як-то томатна паста та олія, зростають через підвищення цін на електроенергію.

«Ціни зростають через витрати на виробництво, адже вартість сировини, енергії виросла, також піднялися зарплати. Це призводить до збільшення вартості готових продуктів», – кажуть НБУ.

Які продукти зросли за місяць найбільше?

В Україні у жовтні значно зросли ціни на низку популярних продуктів, які часто купують у магазинах. За інформацією порталу Мінфін, до цього списку входять овочі, м’ясо, а також курячі яйця.

Там зазначається, що у період із вересня змінилася вартість огірків, свинини, яєць, болгарського перцю, а також картоплі.

Найбільше із цієї п’ятірки продуктів подорожчав болгарський перець. А найменші підвищення торкнулися курячих яєць.

Огірки за останній місяць подорожчали у великих українських супермаркетах із 66,37 грн за кг до 77,89. Різниця становила 11,52.

Свиняча грудинка змінилася в ціні зі 167,72 грн до 175,95. Тобто на 8,75. Свинячу лопатку ще у вересні продавали по 172,27 грн, а у жовтні – по 178,45 грн. Різниця в цей період становить 6,18.

Свинячий шашлик також подорожчав у жовтні. Наразі кілограм продають за ціною 254,70 грн, а у вересні – по 239,58 грн, що на 15,12 грн дешевше.

Найменше за останній місяць змінилися ціни на курячі яйця – вони подорожчали в межах п’яти грн.

Прогноз на майбутнє

Найімовірніше, вартість овочів надалі зростатиме. Експерти кажуть, що темпи зростання цін будуть зрозумілі за підсумками збору врожаю в жовтні-листопаді. У разі стандартної врожайності, відсутності екстрених відключень енергопостачання, при стандартному зберіганні продукції восени і взимку підвищення цін очікується лише на сезонні товари.

Наразі в аграріїв триває стандартне накопичення в сховища якісних овочів, які можна буде реалізовувати поступово і ще дорожче до лютого 2025 р. Аграрії намагаються сховати врожай картоплі, аби заробити пізніше, але така стратегія може не спрацювати, якщо на ринок зайде імпорт.

Водночас наразі масового імпорту овочів немає. Зазвичай восени починається імпорт помідорів та огірків з Туреччини, де собівартість менша, ніж в Україні. Наближення холодів зобов’яже українські тепличні комбінати вмикати опалення в теплицях. Це додаткові витрати. Якщо повернуться відключення електроенергії, собівартість може зрости ще більше. Утім про дефіцит овочів не йдеться. Якщо на ринку не вистачатиме певної продукції чи продукції вищої якості, цю прогалину покриє імпорт.

Своєю чергою в НБУ прогнозують, що інфляційний тиск зберігатиметься й у наступні місяці через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію, поетапне підвищення акцизів та ефекти перенесення девальвації гривні в попередні місяці.

Водночас монетарна політика НБУ й надалі спрямовуватиметься на збереження інфляції на помірному рівні цього року та повернення її до цілі 5% упродовж наступних років. Цьому сприятимуть заходи НБУ із захисту гривневих доходів і заощаджень населення від інфляції та забезпечення стійкості валютного ринку.


Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: їжа, Україна