Чи таке вже й солодке життя українців за кордоном

Що довше триває війна росії проти України, то важче доводиться нашим біженцям за кордоном.

Комусь вдається адаптуватися до реалій іноземного життя. А хтось тільки й чекає слушної нагоди, аби повернутися якщо не до свого дому, то хоча би до України. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Була лікаркою, стала посудомийкою

Олеся Марчук розповіла журналістці видання «Sestry» Катерині Копанєвій, як іще весною 2022-го разом із сином та мамою переїхала з Києва до Болгарії. Обрали місто Святий Влас, бо там раніше часто відпочивали.

– Нас прийняла родина, з якою ми вже давно в хороших стосунках. Вона допомогла нам оселитися в готель, куди приймали тоді біженців, – згадує Олеся.

На початках проживання й харчування були безкоштовними. Щоправда, годували не дуже: могли дати на обід тарілку каші на трьох. Крім того, всіх біженців попередили: у червні готель почне приймати туристів, і до того часу треба виселитися.

– Це стало серйозною проблемою. Бо фінансової допомоги українські біженці в Болгарії не отримують, а оренда житла влітку зростає в чотири рази: однокімнатна квартира коштує тисячу євро в місяць. Буде дешевше, якщо заплатити зразу за весь рік, але це десь п’ять-шість тисяч євро, і не всі мають такі гроші, – каже Олеся. – Тому в Болгарії принцип такий: можеш себе забезпечити – живи, скільки хочеш, не можеш – іди працюй чи їдь додому.

Більшість українців обрали перший варіант. Але без знання мови розраховувати на престижну роботу не варто. До прикладу, Олеся Марчук за освітою – лікарка-гінекологиня, але ким тільки не працює.

– Ще в Україні я опанувала фах масажистки. Саме за ним і працюю в туристичний сезон, – каже жінка. – Мовного бар’єру не маю, бо до мене приходять тільки українці. Базу клієнтів створила завдяки тому, що писала оголошення в інтернет-групах, розкладала із сином паперові оголошення під двірники машин із українськими номерами. Влітку людей багато: в мене кожна година розписана, тому заробленого вистачає на прожиття. А взимку клієнтів у рази менше. Тому, наприклад, зараз я помічниця кухаря, перед тим мила посуд.

Права українців порушують, а росію підтримують

Така ситуація, коли кваліфікований спеціаліст іде на важку низькооплачувану роботу, – типова серед українських біженців. Бо свій український диплом треба підтверджувати (а це дорого) і мову потрібно знати досконало (а це довго).

– Коли ми виселялися з готелю, адміністрація запропонувала українцям лишитися в них жити за умови, що будуть працювати прибиральницями, покоївками. Хто погодився, дуже потім пошкодував. Бо їх змушували вставати навіть серед ночі, коли треба щось прибрати, і байдуже, що не твоя зміна: живеш у готелі – терпи, – згадує пані Олеся.

Окрім порушень прав на роботі, ти ніхто і для орендодавців. Вони можуть у будь-який момент прийти і сказати: виселяйтеся, бо сюди заїдуть інші люди. Можуть за вашої відсутності прийти у помешкання, наводити там свої порядки.

– Частина болгар доброзичливі до українців, співчувають. Але є і прихильники росії, навіть серед українців. На це добряче впливає кремлівська пропаганда, яка тут на багатьох російських телеканалах, – каже Олеся. – Дехто з біженців, які мають болгарське коріння, виробляють собі паспорт цієї країни. Але мені тут не комфортно, і я планую з часом повернутися до України.

Таких, як Олеся, – не задоволених умовами проживання – в Болгарії 31% від загальної кількості українських біженців. Це найвищий показник після Румунії.

Найбільше люди нарікають на відсутність фінансової підтримки, хоча би для дітей і пенсіонерів, неможливість безплатно перекваліфікуватися чи підтвердити свій український диплом, аби швидше знайти роботу за спеціальністю. Вочевидь, тому зі 175 000 українців у Болгарії офіційно працевлаштувалися тільки 14 786. Принаймні таку статистику станом на 30 червня 2024 року наводить  Національне агентство доходів із реєстру зайнятості.

На заваді поверненню українців одне – війна. І коли вона закінчиться чи бодай перейде з активної фази в пасивну, чимало наших співвітчизників приїдуть додому.

Ніна Грицюк

На фото sestry: Олеся із синоммріють про повернення до України

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією