На Курщині розстріляли українських військовополонених: почали розслідування

Сьогодні, 08:36

Щодо ймовірного розстрілу дев'яти українських військовополонених у Курській області рф Офіс Генерального прокурора відкрив кримінальне провадження.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

Розслідування проводять за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України). Генпрокурор зауважив, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та міжнародним злочином.

«Робимо все, аби ідентифікувати і покарати всіх винуватців злочинів, які країна-агресор чинить проти України та українців», — заявив Костін. 

За даними аналітиків DeepState, військових стратили поблизу населеного пункту Зелений Шлях у Курській області ще 10 жовтня.

Деталі інциденту ще з’ясовують, однак уже відомо, що загиблі йшли на позиції, вважаючи, що ті розташовані в тилу. Однак натрапили на ворога та вступили з ним у бій. Через обмежену кількість боєкомплекту військові були змушені здатися.

На тлі повідомлень про черговий розстріл омбудсмен Дмитро Лубінець направив листи до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, зазначивши, що такі дії порушують Женевську конвенцію.

Нагадаємо, в мережі неодноразово ширили відео із вбивствами українських військовополонених російськими військовими. Наразі українські правоохоронці мають інформацію про страту на полі бою 93 військовополонених.

Зокрема, нещодавно у Telegram-каналах з’явилась інформація про ймовірний розстріл представниками російської армії 16 українських військовослужбовців на Покровському напрямку.

Також російські військові розстріляли трьох полонених українських бійців у Нью-Йорку в Донецькій області. Згодом вдалося полонити одного з групи окупантів, яка стратила військових.  

Окрім того, у російському полоні загинули щонайменше 177 українських військових.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, росія, полон