Міносвіти підтримало заборону спілкування російською мовою у закладах освіти

Сьогодні, 17:21

Пропозицію депутатів про обов’язок говорити українською не лише на заняттях у закладах освіти, а й на перервах загалом підтримало Міністерство освіти та науки.

Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий на годині запитань до уряду. Він повідомив, що міністерство підтримало законопроєкт №?12086 «з деякими зауваженнями».

«Хотів би закцентувати на тому, щоб ми у будь-яких рішеннях, які захищають українську мову, передбачили можливість рівноцінного розвитку мов національних спільнот ЄС. Це, безумовно, ні в якому разі не поширюється на мову країни-агресора. Ми розуміємо, що мова використовується як зброя. Ми дбаємо про мови корінних народів, національних спільнот і перш за все — за розвиток української мови», — сказав Лісовий.

Окрім того, Міносвіти та Український центр оцінювання якості освіти підтримали пропозицію щодо покращення вивчення історії Руси-України. У тестах на цю тему буде більше питань, але загальна їх кількість та час на їх вирішення не збільшаться.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який може зобов?язати учнів та вчителів говорити українською мовою на всій території школи та не тільки під час занять.

Тобто вчителі муситимуть не переходити на російську на перервах, у їдальні та в приватному спілкуванні на території школи. Крім того, вони зможуть закликати учнів спілкуватися українською і робити зауваження, коли чують від дітей російську.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що після збільшення використання української, у 2024 році почався певний «відкат» — це показав моніторинг Держслужби якості освіти та мовного омбудсмена.

Зокрема російська мова лишається поширеною у повсякденному спілкуванні учасників освітнього процесу у східному та південному макрорегіонах. А серед загальної кількості опитаних учнів кожен третій старшокласник під час перерви розмовляє як українською, так і російською та переважно російською (минулоріч — кожен п’ятий).

Зазначається, що 90% вчителів продовжують спілкуватися українською мовою з учнями на перервах. Але відсоток учителів, які розмовляють під час навчальних занять та на перервах виключно українською мовою, нижчий.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: українська мова, освіта, Україна