Підпали авто військових: в Україні винесли один з перших вироків

Сьогодні, 08:43

За підпал авто ЗСУ на Кіровоградщині на замовлення росії жінку засудили до 6 років позбавлення волі. 

Це один із перших тюремних вироків за підпал авто військових, - повідомили в Службі безпеки України. 

Засудили 28-річну мешканку Олександрії. Спецслужби росії її помітили, коли жінка шукала легкого заробітку в Telegram-каналах.

Правоохоронці встановили, що на замовлення рф жінка підпалила службовий пікап співробітника Національної гвардії. Для «звіту» про виконане завдання вона зафільмувала свої дії на відео.

Співробітники СБУ та Нацполіції затримали жінку на гарячому, одразу після вчинення злочину. Суд визнав її винною за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України — перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань. Їй призначили 6 років позбавлення волі.

Нагадаємо, Національна поліція станом на вересень зафіксувала вже понад 200 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців, близько 50 з них скоїли неповнолітні.

У поліції повідомляли, що спецслужби рф через соціальні мережі пропонують від 600 до кількох тисяч доларів за підпали автомобілів. За даними правоохоронців, мотивація в усіх затриманих — це легкі гроші. Однак жоден із тих, хто погодився, цих грошей не отримав. Люди лише в деяких випадках отримували невелику частину обіцяних коштів. Потім спецслужби починають шантажувати тим, що передадуть дані про них українським правоохоронцям.

У поліції раніше навіть закликали військовослужбовців та волонтерів уникати на авто позначок, за якими вони можуть бути ідентифіковані як військові. Правоохоронці порадили за можливості залишати авто тільки на стоянках, що охороняються, закритих паркінгах або в гаражах.

Омбудсмен Дмитро Лубінець надіслав до комітету Верховної Ради лист, у якому пропонує посилити кримінальну відповідальність за посягання на майно чи здоров’я військових або членів їхніх сімей.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна, автомобіль