Із якими інфекціями жінки зараз ідуть до гінеколога?

Після літнього відпочинку лишаються не лише хороші спогади, а й проблеми із жіночим здоров’ям. Адже тепло та мокрі купальники/рушники – ідеальне місце для розмноження хвороботворних бактерій і грибків.

Які зміни в самопочутті жінки можуть свідчити про зараження? Чи складно його позбутися? І якими бувають наслідки хвороби, якщо її не лікувати? Сьогодні нас консультує лікарка-гінекологиня медичного об’єднання ЛМТГ Світлана Хлопіч. Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Світлано Андріївно, із якого періоду зазвичай починаються звернення щодо заражень?

– Це залежить від індивідуальних особливостей організму жінки, і від того, коли саме відбулося зараження. Адже інфекція може почати проявлятися і через сім днів, і через три тижні. Друге питання – як швидко після появи симптомів жінка йде до лікаря. Тому скажу так: серед загальної кількості пацієнток, які зараз звертаються до мене, більшість скаржаться якраз на інфекційні захворювання.

Які з цих недуг зараз діагностуєте найчастіше?

– Бактеріальний вагіноз, трихомоніаз, генітальні інфекції (наприклад герпес) та вагінальний кандидоз.

Тобто молочницю?

– Так.

Вона, мабуть, найбільше поширена?

– Статистика свідчить, що 80 відсотків жінок хоча би один раз у житті, але стикалися з цією недугою. Молочницю спричиняють грибки роду Candida (звідти й назва – кандидоз). Але часто під цю недугу «маскуються» і серйозніші захворювання – хламідіоз, бактеріальний вагіноз, трихомоніаз тощо. Тому важливо при перших симптомах захворювання все-таки звернутися до лікаря і встановити точний діагноз, аби правильно підібрати лікування й запобігти можливим ускладненням.

Які симптоми молочниці?

– Насамперед свербіж у ділянці піхви, іноді – просто нестерпний. Часто він викликає подразнення слизової оболонки, відчуття печіння. Кандидоз  називають молочницею через іще одну типову ознаку хвороби – білі рясні виділення, які нагадують сир. При гострих проявах кандидозу можливі також больові відчуття під час сечовипускання і статевого акту.

Чи може молочниця з часом минути сама?

– Правильніше буде сказати, що самі минути можуть лише симптоми. Натомість збудник хвороби – грибок – лишається «жити» в організмі жінки і при ослабленні імунітету знову себе проявлятиме, тобто хвороба перейде у хронічну форму. Тож я все-таки раджу жінкам звертатися до лікаря, аби позбутися хвороби повністю.

Наскільки ефективні в лікуванні молочниці народні методи: спринцювання лікарськими травами, застосування господарчого мила?

– Молочниця турбувала жінок завжди. Тому, звісно, вони шукали  всі можливі шляхи полегшити самопочуття. Але підступність народних методів у тому, що часто вони усувають лише симптоми: менш відчутним стає свербіж, зменшується кількість виділень. Жінка припиняє лікування, а через місяць-другий молочниця повторюється. Тобто знову ж таки маємо ризик переходу хвороби у хронічну форму. Тому я все ж раджу користуватися засобами сучасної медицини: свічками, за необхідності – таблетками. Завдяки своїй ефективності вони здатні за декілька днів повністю позбавити організм жінки хвороботворних грибків.

А які ознаки можуть свідчити про хламідіоз?

– Підступність цього захворювання в тому, що майже в половини жінок і в 70 відсотків чоловіків хламідіоз протікає безсимптомно. А коли хвороба і проявляється, то по-різному. В жінок – це свербіж і печіння в ділянці піхви, надмірні нетипові виділення жовтуватого кольору із солодкуватим запахом. Окрім того, жінок можуть турбувати тупий біль знизу живота, кровотечі в середині менструального циклу, його порушення, загальна слабкість. Як бачимо, ці симптоми можуть свідчити не лише про хламідіоз. Тому для точного діагнозу не обійтися без лабораторних аналізів.

Чим ті хламідії такі небезпечні?

– Тим, що в жінок вони можуть викликати ураження шийки матки та навіть передракові стани: ерозії, цервіцити, дисплазії, а також запалення придатків, що призводить до безпліддя, позаматкової вагітності, патології розвитку плоду, інфікування новонароджених. А в чоловіків хламідії здатні викликати хронічний простатит, вазикуліт, безпліддя та імпотенцію. Крім уже перелічених ускладнень статевих органів, хламідії можуть спричинити захворювання очей (хламідійний кон’юнктивіт), суглобів, шкіри, печінки, селезінки, легенів, нирок, нервової та серцево-судинної систем.

А чи легко позбутися хламідіозу?

– На жаль, ні. Бо хламідія – це паразит, який живе всередині клітини слизових оболонок. Вона проникає всередину клітини як вірус, а потім відбирає у клітини енергію, пригнічує її життєдіяльність та змушує виробляти їй (тобто хламідії) подібних. Після цього клітина гине, і з неї виходять нові хламідії, які атакують нові здорові клітини слизових оболонок. Ось чому лікування хламідіозу складне й довготривале.

Хочу також наголосити: лікувати це захворювання обов’язково повинні обоє партнерів, щоб потім не було повторного зараження. Навіть після закінчення першого курсу лікування потрібно буде через два-три місяці здати контрольні аналізи й перевірити, чи вдалося знищити хламідії на клітинному рівні.

Також серед інфекцій ви називали гарднерели.

– Так, це теж доволі поширене захворювання, яке ще називають бактеріальний вагіноз. Воно не передається статево і не завжди спричиняється інфекцією, оскільки виникає внаслідок порушення балансу мікроорганізмів у піхві. А стається це, коли жінка змінює сексуального партнера і в результаті в піхві з’являються нові бактерії. Також бактеріальний вагіноз може з’явитися внаслідок надмірного використання мила або інших засобів інтимної гігієни, носіння тісної спідньої білизни, зниження імунітету, а також через зміни гормонального фону (він буває і у вагітних, і в жінок клімактеричного віку, і в тих, хто приймає гормональні контрацептиви тощо).

За якими змінами в самопочутті можна розпізнати бактеріальний вагіноз?

– Насправді симптоми можуть бути різними, а в когось хвороба взагалі не проявляється жодним чином. Серед найбільш поширених ознак – поява неприємного «рибного» запаху, особливо після статевого акту.

Яких основних правил порадите дотримуватися, аби не заразитися всіма тими болячками, про які ми сьогодні говорили?

– Насамперед жінки повинні дуже відповідально ставитися до інтимної гігієни: підмиватися двічі на добу (і мити в напрямку від піхви до анального отвору), щодня змінювати спідню білизну, відмовитися від щоденних прокладок, оскільки саме прокладки стають тим середовищем, де активно розмножуються інфекції. Хорошою профілактикою статевим хворобам слугує бар’єрна контрацепція під час статевого акту. Оскільки здоров’я напряму залежить від імунітету, то справді важливу роль у профілактиці захворювань статевих органів відіграє харчування, збагачене овочами, фруктами, продуктами, що містять омега 3 жирні кислоти (скумбрія, оселедець, горіхи, насіння). А якщо все-таки з’явилися перші прояви хвороби, то важливо якомога швидше звернутися до лікаря. Бо тільки він може встановити правильний діагноз, а не «приблизний» (як це роблять самі жінки чи їхні подруги), та підібрати відповідне лікування. Повірте, домашні клопоти, робота і тому подібне – було, є і завжди буде, а здоров’я в нас одне! І хто ж про нього подбає, якщо не ми самі?

Сподіваюся, жінки дослухаються до цих слів і будуть здоровими.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Лікарі, гінекологія, Здоров'я, луцьк, Волинь