Понад 40 млн грн на ухилянтах: СБУ знешкодила злочинне угруповання

Сьогодні, 12:53

Киянин організував схему ухилення чоловіків від призову та подальше звільнення з військової служби на підставі фіктивних документів.

Для цього він залучив ще 13 спільників, у тому числі військовослужбовців. Про це інформує пресслужба СБУ та Офісу генпрокурора.

У результаті комплексних заходів у Київській та Харківській областях було затримано 14 зловмисників, причетних до оборудок. Під час обшуків у них вилучено понад 1 тисячу меддовідок та бланків військово-облікових документів, які призначалися для чоловіків, що намагалися уникнути військової служби.

Крім того, вилучено 250 підроблених печаток і штампів, а також гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом. За матеріалами справи, фігуранти допомагали ухилянтам втекти від призову на підставі фальшивих документів військово-лікарських комісій.

Для цього учасники злочинної групи облаштували у власних оселях підпільні типографії, де виготовляли підроблені довідки ВЛК щодо непридатності до служби за станом здоров’я. Готові фальшивки зловмисники подавали до ТЦК для зняття ухилянтів з військового обліку.

Вартість таких "послуг" становила від 8 до 12 тисяч доларів із одного клієнта. За наявними даними, таким чином фігуранти "заробили" понад 40 млн у гривневому еквіваленті.

Для пошуку потенційних учасників схеми ділки використовували особисті зв’язки, зокрема серед діючих військових, які намагалися незаконно комісуватися зі служби.

В залежності від скоєних правопорушень 14-м затриманим повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, зловживанні впливом та ухиленні від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, вчиненому в умовах воєнного стану.

Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи, зазначають прокурори. За даними "Української правди", 6 особам визначено тримання під вартою із заставами від 200 до 650 тис грн, решті - домашній арешт.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, сбу, прокуратура