Найголовніші новини 26 ВЕРЕСНЯ 2024 РОКУ

Сьогодні, 08:41

Триває 946 доба від початку широкомасштабної збройної агресії росії проти України.

  • У ніч на 26 вересня 2024 року ворог атакував Сумщину двома ракетами невстановленого типу, Одещину – чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59/69. Також окупанти випустили по Україні 78 ударних БпЛА типу «Shahed».

До відбиття повітряного нападу противника залучались авіація, зенітні ракетні війська, мобільні вогневі групи та підрозділи РЕБ Сил оборони України.

В результаті протиповітряного бою збито чотири керовані авіаційні ракети Х-59/69 та 66 ударних БпЛА. Вісім ворожих безпілотників локаційно втрачено у кількох регіонах України. Один – повернувся у росію.

Протиповітряна оборона працювала у Дніпропетровській, Харківській, Київській, Черкаській, Кіровоградській, Вінницькій, Хмельницькій, Івано-Франківській, Сумській, Полтавській, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Харківській областях.

  • За інформацією Генерального штабу, ситуація на фронті залишається складною та напруженою.

Російські загарбники продовжують штурмувати позиції українських захисників.

Загалом, від початку доби відбулося 106 бойових зіткнень.

Найбільше боїв на Покровському та Курахівському напрямках.

 

Станом на ранок 26 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 647 800 (+1 400) осіб,
  • танків – 8 825 (+10) од,
  • бойових броньованих машин – 17 348 (+44) од,
  • артилерійських систем – 18 620 (+71) од,
  • РСЗВ – 1199 (+0) од,
  • засобів ППО – 959 (+7) од,
  • літаків – 369 (+0) од,
  • гелікоптерів – 328 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 15 946 (+67) од,
  • крилатих ракет – 2 599 (+4) од,
  • кораблів/катерів – 28 (+0) од,
  • підводних човнів – 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 25 353 (+105) од,
  • спеціальної техніки – 3 190 (+22).

 

  • Після фактичного знищення російським командуванням відомих у Z-спільноті ""Ернеста" та "Гудвіна" в російській армії почав набирати обертів тренд записування бійцями передсмертних відео. Якщо раніше вони неохоче озвучували імена та позивні офіцерів, що «обнуляють» своїх, то тепер усе змінилося.

Окупанти записують відео, де прямо кажуть про факти вбивства рядових офіцерами за невиконання наказів, а також за викриття масштабних розкрадань у російській армії.

Так, наприклад, повідомляється про те, що офіцери 104-ї дивізії практикують ліквідацію своїх підлеглих.

Для багатьох війна – це справжнісінький бізнес. Командири оточили себе охороною, простих солдатів використовують як обслугу та витратний матеріал.

Зміни у кримінальному кодексі рф та заборона телефонів на передовій фактично звільнили вбивць від будь-якої відповідальності та остаточно розв'язали їм руки.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Міністерство закордонних справ України у своїй заяві з приводу рекламних банерів партії влади Грузії "Грузинська мрія" засудило та назвало неприпустимим використання в політичній рекламі зображень наслідків війни росії проти України.

У МЗС заявили, що грузинський народ може не боятися нової війни, допоки Україна чинить опір російській агресії.

«Страшна ціна цього опору – це також ціна миру в Грузії. Закликаємо Уряд Грузії, партію влади "Грузинська мрія" та всі зацікавлені сторони утримуватись від використання теми агресивної війни проти України та її громадян у внутрішньополітичній боротьбі в Грузії».

У МЗС зазначили, що Україна послідовно, неухильно та рішуче продовжуватиме підтримувати суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У зовнішньополітичному відомстві також висловили сподівання, що парламентські вибори в Грузії пройдуть у мирний та демократичний спосіб, а грузинський народ продовжить стратегічний курс на приєднання до ЄС та НАТО.

Нагадаємо, що керівна партія Грузії "Грузинська мрія" у рамках передвиборчої агітації виготовила банери, де поруч розміщені фото завданих росією руйнувань в Україні та, на контрасті – «нормальне життя» у Грузії.

  • Вищий антикорупційний суд конфіскував активи російського олігарха Алішера Усманова та його бізнес-партнерів на суму в понад 2 мільярди гривень.

За рішенням ВАКС у дохід держави стягнуто залізорудну продукцію обсягом понад 165 тисяч тонн і 100% статутного капіталу ТОВ «Петер-Сервіс Україна» — IT-компанії, яка раніше була під контролем Усманова.

«Стягнення активів Усманова та інших прибічників Кремля є маленьким, але черговим і системним кроком для відновлення справедливості та отримання відшкодування шкоди за рахунок тих, хто разом з політичним керівництвом рф відповідальний за агресію проти України. Триває строк на апеляцію. Докладемо всіх зусиль щоб втримати рішення 1-ї інстанції в силі», - наголосили в Мін’юсті.

  • У першому півріччі 2024 року «Нафтогаз» отримав прибуток, що майже у 4 рази більше порівняно із першим півріччям 2023 року.

У січні-червні 2024 року "Група Нафтогаз" отримала 24,4 млрд грн чистого консолідованого прибутку.

Такого результату вдалося досягти насамперед завдяки зростанню доходів від реалізації газу, нафти і нафтопродуктів, а також від послуг з розподілу природного газу.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • путін знайшов нового важливого союзника. На зустрічі з лідером Екваторіальної Гвінеї кремлівський диктатор заявив, що у двох держав гарні перспективи в галузі військової взаємодії.

При цьому експерти кажуть, що сухопутні війська Екваторіальної Гвінеї мають у складі три батальйони (близько півтори тисячі людей), двадцять одиниць БМП 1 зразка 1965 року та три танки Т-55.

Екваторіальна Гвінея також має Військово-повітряні сили – чотири штурмовики Су-25. Військово-морський флот налічує близько 200 осіб особового складу та колишні українські патрульні катери.

  • В росії суттєво зросли довгострокові інфляційні очікування. Боротьба російського Центробанку з інфляцією.

У вересні інфляційні очікування та споживчі настрої зросли на 2 процентні пункти і склали 12,4% — це максимальне значення з початку публікації цього показника у січні 2023 року.

Експерти кажуть, що інфляція суттєва, а місяці з травня до серпня були одними з найгірших за останні п'ять років у рф.

  • Прессекретар російського лідера Дмитро Пєсков заявив, що зміна ядерної доктрини націлена донести сигнал "недружнім країнам".

На прохання сформулювати, який сигнал Росія посилає недружнім країнам, Пєсков сказав: «Це сигнал, який попереджає ці країни про наслідки в разі їхньої участі в нападі на нашу країну різними засобами, причому не обов'язково ядерними».

Фактично рф знову використовує ядерну зброю як останній аргумент і шантажує весь цивілізований світ можливістю її застосування. Такі погрози чітко вказують, що більше путінський режим не може нічого протиставити у війні в Україні й побоюється реальних рішень щодо допомоги нашій державі після переговорів Президента Володимира Зеленського з лідерами різних держав на полях засідання Генасамблеї ООН.

  • Так звані «ветерани» російської війни в Україні продовжують скоювати злочини після повернення до росії.

Російське опозиційне видання "Верстка" повідомила, що ті, хто повернувся з війни в Україні, уже вбили щонайменше 242 цивільних осіб і серйозно поранили ще 227 осіб з моменту початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року.

"Верстка" також написала, що ексв'язні вбивають частіше, ніж решта військових, а також частіше скоюють злочини щодо жінок.

Видання має дані, що російська влада помилувала або умовно звільнила щонайменше 246 призовників та 180 військовослужбовців за скоєні ними злочини.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент Володимир Зеленський провів зустріч президентом США Джо Байденом на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Володимир Зеленський подякував Байдену та США за надану Україні допомогу, а також ознайомив його з ситуацією в Україні, зокрема на фронті.

Також у Нью-Йорку відбулася зустріч у форматі "Група семи" + Україна, під час якої понад 30 країн і ЄС ухвалили Спільну декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України.

Головні пункти декларації:

  • всебічне сприяння відбудові України на її шляху до членства в ЄС,
  • координація підтримки через Українську платформу донорів,
  • надання до кінця року додаткової фінансової підтримки на суму близько $50 млрд коштом доходів від заморожених російських активів, частину з яких спрямують на оборонні потреби.

Джозеф Байден наголосив на тому, що цю декларацію оприлюднюють, щоб засвідчити підтримку України зараз і в майбутньому: "Я сповнений рішучості забезпечити, щоб Україна мала те, що їй потрібно для перемоги та боротьби за своє виживання. Завтра я оголошу низку дій для прискорення підтримки українських військових".

Він також наголосив, що країни-партнери допоможуть Україні перейти від економічної стійкості до економічного відродження. За словами Джозефа Байдена, на відбудову країни працюватимуть доходи від заморожених російських активів.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що це спільне зобов’язання сприятиме відновленню України. Воно передбачає координацію відповідних зусиль через Українську платформу донорів. Президент акцентував, що ця підтримка має стати відчутною вже цьогоріч.

«Це свідчить про наш спільний погляд на життя – ми захищаємо людей, і ми забезпечуємо людям можливість жити. І абсолютно виправдано, що ті, хто допомагає нам вистояти зараз, першими – разом з Україною – отримають користь від масштабної відбудови».

  • Президент США Джо Байден оголосив про різке збільшення безпекової допомоги для України, пообіцявши виділити на зброю у найближчі місяці майже 8 мільярдів доларів.

Байден доручив Міністерству оборони виділити весь залишок коштів на безпекову допомогу, які були виділені Україні до кінця його терміну перебування на посаді.

«Я санкціонував 5,5 мільярдів доларів в рамках президентських повноважень щодо скорочення озброєнь, щоб забезпечити безстроковість цих повноважень, і щоб моя адміністрація могла повністю використати фінансування, виділене Конгресом на підтримку скорочення американського обладнання для України, а потім поповнити американські запаси».

Також Міноборони США оголосило про виділення 2,4 мільярдів доларів на допомогу у сфері безпеки в рамках Ініціативи з надання безпекової допомоги Україні, яка забезпечить Україну додатковими засобами протиповітряної оборони, безпілотними авіаційними системами та боєприпасами класу "повітря-земля", а також зміцнить оборонно-промислову базу України та підтримає її потреби в технічному обслуговуванні та підтримці.

«З метою посилення ударних можливостей України на великій відстані, я вирішив надати Україні боєприпаси великої дальності JSOW», – заявив Байден, і додав: З метою подальшого посилення протиповітряної оборони України я доручив Міністерству оборони відремонтувати і надати Україні додаткову батарею ЗРК Patriot а також надати Україні додаткові ракети Patriot».

Джо Байден також оголосив, що 2025 року Америка підтримає підготовку ще 18 українських пілотів винищувачів F-16.

  • Сполучені Штати Америки виділили нову військову допомогу Україні у розмірі $375 мільйонів.

До нового пакета увійшли зокрема:

  • боєприпаси класу "повітря-земля";
  • боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • 155-мм і 105-мм артилерійські боєприпаси;
  • ракети TOW (американська важка протитанкова керована ракета (ПТКР) - ред.);
  • протитанкові системи Javelin та AT-4;
  • броньовані машини охорони M1117;
  • протимінні автомобілі з захистом від засідок (MRAP);
  • легкі тактичні машини;
  • броньовані мостові системи;
  • стрілецька зброя;
  • патрульні катери;
  • саперна техніка та боєприпаси;
  • запчастини, допоміжне обладнання, послуги, навчання та транспортування.

У Пентагоні також зазначили, що це вже шістдесят шостий транш обладнання.

  • Речник німецького уряду Штеффен Гебештрайт повідомив, що німецький парламент погодив виділення додаткових 400 млн євро на військову підтримку України.

«Це дозволить закупити додаткові засоби протиповітряної оборони, танки, безпілотники, боєприпаси та запчастини, що ефективно зміцнить українські Збройні сили в захисті своєї країни».

  • Британський прем'єр Кір Стармер вважає, що наступні тижні та місяці стають вирішальними у російсько-українській війні, він обговорив із Президентом Володимиром Зеленським головні виклики.

Стармер зазначив, що зустрівся із Зеленським, щоб обговорити виклики та вкотре підтвердити непохитну підтримку.

«А також щоб мати змогу обговорити, що ще має бути зроблено, тому що ці тижні й місяці стають вирішальними», – акцентував він.

Сторони приділили увагу реалізації двосторонньої безпекової угоди, імплементації "формули миру", підготовці до другого Саміту миру, співпраці в межах Україна-НАТО та прогресу в переговорах щодо підписання угоди про перехід до сильнішого та глибшого партнерства.

  • Глава української держави Володимир Зеленський та президент Європейської ради Шарль Мішель обговорили використання доходів від заморожених російських активів для потреб України.

Окрему увагу вони приділили продовженню санкційного тиску на росію та блокуванню будь-яких способів обходу санкцій.

Крім того, сторони докладно обговорили ситуацію на фронті, військові потреби, кроки для зміцнення стійкості й обороноздатності України, а також реалізацію спільних безпекових зобов’язань між Україною та ЄС.

  • Речник ЄС Петер Стано на брифінгу для преси заявив, що нові погрози путіна щодо застосування ядерної зброї проти неядерних країн – це ще одне свідчення його безвідповідальної поведінки й вони не змінять позицію Євросоюзу щодо продовження підтримки України.

Стано акцентував, що Путін «не вперше робить ставку на свій ядерний арсенал». Він зазначив, що очільник Кремля «не соромиться грати у ядерні ігри знову й знову».

«Ми, безумовно, рішуче заперечуємо ці погрози. Позиція Євросоюзу залишається незмінною».

  • Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Андрій Сибіга провели зустріч з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї.

«Разом з міністром закордонних справ Андрієм Сибігою зустрілися з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї. Подякував Китаю за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Обговорили перспективи подальших контактів на найвищому рівні».

  • Президент США Джо Байден заявив, що у жовтні скличе у Німеччині зустріч Контактної групи з питань оборони України на рівні лідерів.

«Наступного місяця я скличу в Німеччині зустріч Контактної групи з питань оборони України на рівні лідерів, щоб скоординувати зусилля понад 50 країн, які підтримують Україну в її захисті від російської агресії».

  • Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі із президентом Франції Емманюелем Макроном домовився про те, що Франція підготує і оснастить українську бригаду.

Також глави держав обговорили результати нещодавніх тематичних конференцій на основі окремих пунктів Формули миру та підготовку до зустрічі щодо ядерної безпеки. Франція є лідеркою відповідної робочої групи.

Лідери країн приділили увагу і підготовці до другого Саміту миру.

  • Британія передасть Силам оборони України чергову партію самохідних артилерійських установок AS90. 10 із них вже поставлено Україні, а ще шість будуть доставлені найближчими тижнями.

Уряд Кіра Стармера раніше планував поставити українській армії 12 артилерійських гармат AS90 протягом 100 днів після вступу на посаду. Але тепер планує доставити 16 одиниць.

«Артилерія відіграє життєво важливу роль у забезпеченні прикриття українських військ та знищенні ключових російських цілей», – сказано у повідомленні.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський