СЗЧ військового Гнезділова: відкрили справу за статтею про дезертирство

25 Вересня 2024

Через самовільне залишення частини бійцем 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергієм Гнезділовим правоохоронці розпочали кримінальне провадження.

Про це hromadske повідомила речниця столичної прокуратури Надія Максимець.

За її словами, через можливе порушення порядку проходження військової служби внесли відомості до ЄРДР. Правоохоронці вважають, що вчинок військового має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 408 Кримінального кодексу України — це дезертирство.

В умовах воєнного стану дезертирство карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років. Однак у вересні президент України підписав закон, який звільняє від відповідальності військових за перше дезертирство або самовільне залишення частини, якщо вони повернулися на службу.

Інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на джерело в правоохоронних органах 24 вересня писало, що Гнезділов на той момент не мав жодного процесуального статусу, і підозру йому не повідомляли.

Співрозмовник агентства розповів, що нині військовий перебуває на лікарняному, і подальші рішення ухвалюватимуть, якщо упродовж трьох днів після лікування він не прибуде на місце служби.

Нагадаємо, у 56 бригаді також почали службове розслідування. Сам Гнезділов сказав, що його бригада «все правильно прокомунікувала» і що «СЗЧ — кримінальний злочин». Водночас він закликав повернутися «до обговорення проблем», а не «обговорювати персоналію».

Раніше військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов оголосив, що самовільно залишив частину. Так він прагне привернути увагу до відсутності встановлених термінів служби у війську та того, що за Конституцією громадяни України мають обовязок захищати державу.

На думку Сергія, нині державна політика в питанні демобілізації відсутня: «Складається враження, що це війна лише тих, хто колись на неї прийшов». 

Водночас він нагадав, що 65 стаття Конституції передбачає, що «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України […] є обов'язком громадян України».

Сергій переконаний, що питання перепочинку піхоти та встановлення чітких термінів служби на фронті — «питання національної безпеки». Своїм вчинком він хоче донести до влади та суспільства «необхідність розмови» та розв?язання цієї проблеми.

За його словами, поки що офіційної реакції на його рішення не було. Він також запевнив, що попередньо ні з ким не координував рішення про «публічне СЗЧ».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, кримінал