У Харкові військовий наводив російські ракети на свою ж бригаду

24 Вересня 2024

У Харкові затримали 45-річного військовослужбовця за підозрою в коригуванні російських ракет по його ж бригаді ЗСУ.

Про це повідомили СБУ та Спеціалізована прокуратура у сфері оборони.

Правоохоронці називають затриманого харків’янина нещодавно мобілізованим. За даними слідства, у серпні його дистанційно завербував співробітник ФСБ росії. Для комунікації із «куратором» вони використовували спеціально створений анонімний чат у Telegram.

Чоловік періодично отримував завдання від ФСБ — збирав і передавав дані про наслідки ракетних ударів, місця дислокації особового складу й військової техніки ЗСУ, місця розташування органів влади та органів військового управління. Цю інформацію окупанти використовували для планування бойових завдань, зокрема із залученням диверсійно-розвідувальних груп.

Зокрема, за даними слідства, чоловік мав скоригувати повітряний удар по одному з підрозділів своєї бригади ЗСУ. В обмін на це ФСБ обіцяла «евакуювати» його до росії, де він планував вступити до військ рф і воювати проти України.

Для наведення вогню чоловік позначив «потрібні» локації на Google-карті та надіслав відповідний скриншот своєму куратору, зазначає СБУ. Також він провів дорозвідку поблизу бойових позицій української ППО, яку окупанти сподівалися «обійти» під час ракетної атаки.

За інструкцією воєнної розвідки рф, перед обстрілом чоловік мав прибути до визначеного місця на передовій, а окупанти — створити для нього «коридор» для переходу лінії фронту. Утім, правоохоронці затримали його на етапі підготовки до «евакуації».

Фігуранту повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Наразі він перебуває під вартою без права внесення застави. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: харків, війна з Росією, прокуратура, сбу, збройні сили україни