Кому можуть відмовити в субсидії

Марія Якименко з Рівненської області стикнулася з такою ситуацією: її чоловік мав сина від першого шлюбу та квартиру у власності. Після смерті чоловіка ця квартира була поділена між цим сином і пані Марією. Син живе окремо зі своєю дружиною, яка має у власності дві квартири. Коли пані Марія звернулася за субсидією, отримала відмову, бо один із членів домогосподарства (тобто невістка) володіє ще двома квартирами, а в таких випадках держава не дає допомоги на оплату комуналки.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

«У мене маленька пенсія. Якщо не отримаю субсидії, всі гроші доведеться1 віддавати на опалення. Порадьте, як бути», – просить пані Марія.

Отож, пояснюємо.

Чиї доходи плюсують при нарахуванні субсидії

Житлова субсидія справді розраховується на всіх членів домогосподарства. На осіб зі складу домогосподарства розраховуються соціальні норми житла, і враховуються всі їхні доходи під час призначення житлової субсидії. До складу домогосподарства включаються всі особи, зареєстровані в житловому приміщенні, крім тих, хто перебуває за кордоном понад 60 днів на день призначення житлової субсидії.

Але часто бувають ситуації, коли рідні приписані, але не проживають у помешканні, не платять за комунпослуги, втім через їхні доходи людина, яка мешкає в оселі, не може оформити субсидію. У таких випадках важливо прочитати пункт 25 Постанови КМУ «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» № 848 від 21.10.1995 р. Згідно з документом, у разі, коли кількість осіб, які фактично проживають у приміщенні, є меншою за кількість зареєстрованих у житловому приміщенні, соціальні норми житла розраховуються на тих, хто фактично проживає. Доходи членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні, але фактично за цією адресою не мешкають, у сукупний дохід домогосподарства не враховуються.

Пунктом 53 передбачено, у разі коли кількість зареєстрованих у житловому приміщенні осіб відрізняється від кількості осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, для призначення житлової субсидії використовуються дані, зазначені у відомостях про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб.

Куди та які документи подавати

Відтак, пані Маріє, вам необхідно надати до Пенсійного фонду довідку про склад родини і про фактичне проживання осіб на підставі акта обстеження. Ви можете звернутися до виконавчого органу місцевої ради (сільської, селищної чи міської) вашої територіальної громади, щоб отримати цей акт обстеження. Як правило, його складають на підставі наказу Мінсоцполітики «Про затвердження форми акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства або фактичного місця проживання особи» № 190 від 04.07.2022 р. Цей документ стане підтвердженням, що в оселі ви постійно проживаєте самі і що доходи при призначенні субсидії потрібно враховувати лише ваші, а не чоловікового сина та його дружини.

Паралельно з тим невістка також може надати довідку, що разом із чоловіком вони проживають за іншою адресою, і надати довідку про склад родини, де буде зазначено, що ви з ними не мешкаєте.

Ці документи необхідно надати до Пенсійного фонду, аби його фахівці переглянули питання щодо надання вам субсидії.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: субсидії, Україна