Назвали ймовірну причину катастрофи F-16, у якій загинув український пілот

21 Вересня 2024

Імовірно, авіатрощі через влучання уламків збитої російської ракети зазнав український літак F-16, яким керував льотчик Олексій Месь.

Інші українські літаки також могли бути виведені з ладу з цієї ж причини. Про це пише портал Breaking Defense із посиланням на джерела в Україні, - пише hromadske.

Як дізналися журналісти, у ніч, коли сталася катастрофа літака, пілот Олексій Месь мав збивати російські ракети й безпілотники у взаємодії з іншими F-16, системами Patriot та іншими наземними батареями ППО.

За даними видання, один зі сценаріїв подальшого розвитку подій, який обговорюють в українському оборонному товаристві, — це те, що F-16 випадково пролетів через хмару уламків після успішного перехоплення та знищення однієї з російських ракет.

Ці уламки могли пошкодити двигун та інші частини літака, внаслідок чого той розпався на частини. Пілот Месь, імовірно, загинув до того, як зміг катапультуватися. Співрозмовник Breaking Defense стверджує, що в такий спосіб Україна вже втрачала чотири винищувачі — два МіГ-29 і два Су.

Раніше, однак, такі випадки не привертали уваги, бо, мовляв, тоді це не була втрата дорогих сучасних винищувачів F-16.

Нагадаємо, у Генеральному штабі ЗСУ 29 серпня заявили про втрату винищувача F-16. Там розповіли, що американські винищувачі продемонстрували свою ефективність, збивши 26 серпня чотири крилаті ракети.

Проте під час заходу на ціль з одним із літаків втратили зв?язок. Пізніше з’ясувалося, що літак зазнав катастрофи, а льотчик загинув. За даними Повітряних сил, того дня, знищивши три крилаті ракети та один ударний безпілотник, загинув льотчик Олексій Месь.

У районі падіння літака працює спеціальна комісія Міністерства оборони, яка з’ясовує причини аварії. Микола Олещук, який тоді ще очолював Повітряні сили ЗСУ, писав, що партнери зі США також уже долучилися до розслідування її причин.

Президент Володимир Зеленський 30 серпня звільнив генерал-лейтенанта Миколу Олещука з посади командувача Повітряних сил ЗСУ.

Зеленський прокоментував своє рішення тим, що «на командному рівні ми повинні посилюватись і берегти людей, берегти особовий склад».

Тимчасовим виконувачем обов’язків командувача Повітряних сил ЗСУ став генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко.

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що звільнення Миколи Олещука з посади командувача Повітряних сил ЗСУ не пов?язане з катастрофою винищувача F-16.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, авіація, авіакатастрофа