Чи будуть у Франківську карати за вживання російської мови

11 Вересня 2024

У Івано-Франківську мовні інспектори не каратимуть за вживання російської мови, а популяризуватимуть мовні курси й толерантно закликатимуть розмовляти державною.

Про це в етері телеканалу «Говорить Великий Львів» розповів міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, - пише hromadske.

Він наголосив, що мовна інспекція — це громадська ініціатива, а тому стати таким інспектором зможе кожен охочий. За словами Марцінківа, серед містян уже є охочі долучитися до такої ініціативи. Посадовець розповів, що серед ідеологів такого нововведення були різні ідеї щодо того, як працюватимуть інспектори.

«Найбільше люди підкреслюють на популяризації курсів із вивчення української мови та обслуговування в громадських місцях — у кафе, магазинах, театрах. На цьому будемо акцентувати», — сказав Марцінків.

Міський голова Івано-Франківська також заявив, що у випадку виявлення вживання російської мови на вулиці мовні інспектори робитимуть зауваження та закликатимуть розмовляти українською. Якщо ж у відповідь будуть прояви агресії, потрібно буде викликати поліцію. За словами Марцінківа, такі випадки уже були.

«Ми проконсультуємо, як це робити. Якщо це посадовець, який виконує свої обов’язки, то він зобов’язаний розмовляти державною мовою. Якщо він цього не виконує — то можна посилатися на відповідні документи й фіксувати такі випадки. Ми навіть знаємо, що міських голів міст штрафували за невживання української мови», — сказав міський голова Франківська.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: івано-франківськ, прикарпаття, російська мова, українська мова