«Гасають, як скажені, і управи на них нема!»

10 Вересня 2024

Жителі сіл усе частіше скаржаться на водіїв скутерів і мопедів.

У теплу пору року чимало українців, особливо в селах та селищах, пересідають на менш витратний транспорт – мопеди і скутери, - йдеться у газеті «Твій вибір».

А оскільки в селі патрульні на дорогах не стоять, то водії двоколісного транспорту їздять, як їм заманеться: без шолома, з перевищенням швидкості і навіть без водійських прав. Вочевидь, думають, що скутери й мопеди – це як велосипеди, тільки швидші. А як результат – аварії з жахливими наслідками, причому жертвами ДТП стають навіть діти.

Нема «А штраф 3400 грн

Відтак хочу нагадати: щоб мати право їздити скутером і мопедом, треба возити із собою не лише документи про реєстрацію транспортного засобу, а й посвідчення водія відповідної категорії. Ця вимога стосується поїздок як дорогами державного значення, так і сільськими вулицями. Інакше ризикуєте отримати чималенький штраф або й утратити можливість кермувати транспортом.

В Україні на мопед із об’ємом двигуна до 50 куб. см необхідні права категорії А1. Потрібні, навіть якщо у вас уже є посвідчення водія з категоріями «А», «В» чи «С». До речі, вивчитися на категорію «А1» можна лише після досягнення 16-річного віку. Якщо прав не маєте, готуйтеся сплатити 3400 грн штрафу. І це – якщо попадетеся перший раз. А якщо протягом року вас піймають повторно за водінням без посвідчення водія категорії «А1», то можуть «впаяти» штраф у 40800 грн чи навіть позбавити права керувати транспортним засобом на 5 – 7 років.

Без шолома плати 510 грн

Мабуть, і ви не раз були свідками того, як люди (зокрема й підлітки) гасають скутерами й мопедами, не захистивши голови шоломом. І це при тому, що саме травмування голови під час ДТП найчастіше призводить до інвалідності та навіть смерті водія і пасажира.

Щоб спонукати мопедистів і скутеристів берегти своє здоров’я, закон вимагає обов’язково вдягати шолом і водію, і пасажиру. Інакше порушникам загрожує штраф: 510 грн – якщо перший раз піймають, 850 грн – якщо другий. А коли протягом року правопорушення повториться, у водія можуть конфіскувати транспортний засіб і повернути лише за додаткову плату.

Піймали п’яним оштрафували на 17 тисяч

Ще одне поширене явище – кермування двоколісним транспортом у стані алкогольного сп’яніння. Чомусь багато хто забуває, що п’яний водій, чим би він не їхав, несе смертельну загрозу не лише собі, а й іншим. Тож, аби запобігти нещасним випадкам, закон попереджає: випив – за кермо не сідай, бо, як мінімум, заплатиш 17 тис. грн штрафу.

Щоправда, таке покарання лякає далеко не всіх. Щотижня поліцейський патруль ловить п’яних за кермом, і не лише автівок. Приміром, у селі Видраниця Ковельського району Волині піймали п’яного скутериста. Коли водія затримали, він відмовився проходити перевірку на стан алкогольного сп’яніння. Справу скерували до суду. На судове слухання порушник теж відмовився приходити. Але це його не врятувало. Тепер за те, що їздив селом п’яним і наражав людей на небезпеку, чоловік позбувся водійських прав на весь рік, заплатить 17 тис. грн штрафу, а також оплатить судові витрати – ще 605 грн.

До речі, на водіїв велосипедів також поширюється заборона їздити п’яними. Адже вони теж наражають на небезпеку і себе, і пішоходів, і водіїв автівок, під чиї колеса не раз потрапляли п’яні велосипедисти. Щоправда, коли у стані алкогольного сп’яніння кермувати велосипедом, то за таке карають штрафом у розмірі 680 грн, а за створення аварійно небезпечної ситуації – 850 грн.

І ще хочу нагадати батькам: їздити велосипедом на дорогах загального користування діти можуть лише після досягнення ними 14-річного віку, та й то – з дотриманням правил дорожнього руху. Якщо дитині виявиться менше років, а вона виїхала на дорогу загального користування, батьки ризикують заплатити 340 грн штрафу. Тому попереджайте про це дітей. А якщо їм уже є 14-ть, перевірте їх на знання ПДР. Самі не знаєте правил для велосипедистів – то шукайте в інтернеті і кажіть дитині, хай їх вивчить і дотримується. Бо питання навіть не у штрафі, а в тому, щоб зберегти дитині її життя і здоров’я.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: пдр, Україна, водій, штрафи