Чи стали українці в час війни більше пити?

9 Вересня 2024

Всесвітня організація охорони здоров’я за співпраці з Київським міжнародним інститутом соціології провели опитування щодо культури споживання алкоголю в Україні.

За підсумками 2023 року, 80% чоловіків і 75% жінок відповіли, що так – вони вживають алкоголь. Причому найбільше таких (86,3%) – у віці 18 – 29 років. А далі люди чи то мудрішають, чи то здоров’я не дозволяє, втім випивають усе менше. У віці від 30 до 59 років таких – 80%, а у віці 60+ – лише 66,5%, - йдеться у газеті «Твій вибір».

На запитання, який саме алкоголь уживаєте, опитані відповіли: 56% надають перевагу вину, 51% – пиву і майже 50% – міцним напоям.

Цікаво, що українці з вищими доходами та кращою освітою випивають частіше, а люди з нижчим соціально-економічним статусом – більші дози.

Місцем для «п’янких» посиденьок українці зазвичай обирають власний дім (таких 71%). 47% опитаних споживають алкоголь у гостях, 14% – у кафе, барах та ресторанах, а прямо на вулиці п’ють майже 10%.

Що приємно радує, після повномасштабного вторгнення почали більше пити лише 6%, на їхньому фоні взагалі перестали пити 7%, 22% зменшили дозу споживання алкоголю, а в 42% українців на тлі війни нічого не змінилися.

Для чого «пункти тверезості»

А от щодо п’яних за кермом, то ситуація дуже прикра. Торік вони скоїли 151 тисячу аварій, і це, на жаль, найбільша кількість ДТП із зафіксованих правоохоронцями.

Цього року ситуація ще гірша, заявив начальник департаменту Патрульної поліції України Олексій Білошицький в ефірі телемарафону.

Причому п’яних водіїв не лякають ні конфіскація автомобіля, ні позбавлення права кермування. Та й штрафи, скажу вам, немаленькі. Якщо водій попався вперше за кермом напідпитку, його оштрафують на 17 000 грн із позбавленням права керування на один рік. За повторне протягом року порушення сума штрафу становить 34 000 грн із забороною сідати за кермо протягом трьох років. А за третє в році порушення передбачається 51 000 грн штрафу із позбавленням права керування на 10 років.

«Причин, через які водії сідають п’яні за кермо, насправді є декілька, – вважає Білошицький. – Це і загалом обстановка у країні, і певні особисті моменти. Також необхідно говорити про те, що статистика збільшилася, оскільки посилився контроль із боку поліції за цим видом правопорушення».

І в перспективі п’яних водіїв будуть затримувати ще частіше. Адже в Україні планують уже найближчим часом запровадити роботу так званих «пунктів тверезості». Вони дозволятимуть патрулям здійснювати раптову зупинку автомобіля для перевірки водія на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Або штраф, або «ідіотен тест»

Цікаво, а як за тверезість на дорогах борються за кордоном? Виявляється, доволі жорстко.

У Німеччині, наприклад, якщо тебе втретє за рік піймали п’яним за кермом, а драгер показав 1,6 проміле алкоголю (це випито приблизно 300 мл горілки), то треба буде не лише сплатити 3000 євро штрафу, а й пройти «ідіотен тест» – медично-психологічне обстеження на придатність до водіння автомобіля. А щоб його пройти, водій зобов’язаний попередньо відвідати 40 платних занять із психологом, загальна вартість яких становить 4000 євро. Тобто загалом (якщо на наші гроші) виходять 315 000 грн.

В Англії сума штрафу становить 4700 дол., тобто майже 200 тис. У США за нетверезе водіння винуватцеві загрожує штраф до 1000 дол., або короткочасне ув’язнення, або виправні роботи. А в Японії за керування в нетверезому стані водій, як мінімум, заплатить штраф від 300 000 гривень і вище, як максимум – на 5 років сяде до тюрми. У Японії карають навіть пасажира, який, бачачи, що водій п’яний, сів до нього в авто. За це передбачено майже 130 000 грн штрафу.

І якщо хтось мені розказує, нібито в Україні для п’яних водіїв надто великі штрафи, я кажу: надто малі! Бо «впаяли» би п’яному кермувальнику мільйон гривень штрафу або примусові роботи, поки не відпрацює той мільйон, і кожен би сто разів подумав, перш ніж кермувати в нетверезому стані. А це чиїсь врятовані життя та здоров’я.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, українці, алкоголь, дослідження