Шуфричу продовжили тримання під вартою

6 Вересня 2024

Печерський районний суд Києва продовжив народному депутатові Нестору Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Йому закидають держзраду за фінансування росгвардії у Криму. Про це повідомив кореспондент hromadske із зали суду.

Шуфрича триматимуть під вартою до 4 листопада включно, без можливості внесення застави.

Під час засідання Шуфрич просив суд відправити його до медзакладу, де він нині перебуває і міг би взяти участь у суді в режимі онлайн. Мовляв, через стан здоров'я він не може виступити до кінця, хоча підготував виступ на 1,5 години.

Депутат заявив журналістам, що нещодавно переніс операцію з видалення двох гриж. Зараз Шуфрич перебуває на реабілітації після операції, його палата спеціально обладнана. Він просив узяти перерву, щоб його доправили до лікарні.

Прокурор виступив проти перерви. Суд підтримав позицію обвинувачення і встановив обмеження на час виступів сторін. Також суддя запропонував Шуфричу сісти чи лягти на лавку, якщо йому погано, а не стояти. Той відмовився.

Натомість Шуфрич заявив про «тортури» через «примушування його до процесуальних дій попри біль». Сторона захисту стверджувала, що депутат є «відомим опозиційним політиком», а в його діях відсутні ознаки протиправності. Адвокати наполягали змінити запобіжний захід на будь-який інший, не пов'язаний з триманням під вартою.

Поки суд пішов у нарадчу кімнату, Шуфрич перебував в «акваріумі» та впав, схоже, знепритомнівши. Охорона викликала «швидку».

Сам Шуфрич у суді стверджував, що не має стосунку до договору щодо охорони майна в окупованому Криму. Серед іншого, він заявив, що поважав «95 Квартал» і вважав «талант Зеленського національним, а не корпоративним», через те приходив до «Вечірнього кварталу» співати. Також він сказав, що «люди проклянуть тих, хто був причетний» до його «ув'язнення».

Адвокати Шуфрича заявили, що будуть подавати апеляційну скаргу.

Нагадаємо, у лютому народному депутату від нині забороненої «Опозиційної платформи — За життя» Нестору Шуфричу повідомили про підозру за фінансування росгвардії у Криму.

За даними слідства, улітку 2013 року Шуфрич придбав у людей, афілійованих із Віктором Медведчуком, нерухоме майно в курортному селищі Сімеїз у Криму. Щоб приховати це, він зареєстрував майно на підконтрольну йому та його довіреній особі фірму.

А у 2016 році, після окупації Криму, обвинувачені уклали договір охорони цього майна з незаконним воєнізованим формуванням окупаційної влади в АР Крим — «ФГУП “Охрана” росгвардії по Республіці Крим». Так, на рахунки російського воєнізованого формування за ці послуги перерахували майже 650 тисяч рублів.

Слідчі заявляють, що депутат, окрім того, був завербований фсб рф та виконував завдання ексзаступника секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до Москви.

Так, Шуфрича та його довірену особу обвинувачують за статтею про фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території та державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України). Крім цього, народному обранцю інкриміновано державну зраду (ч. 1 ст. 111 ККУ).

Нагадаємо, у вересні 2023 року Шуфричу повідомили про підозру в державній зраді за підривну діяльність в інформаційній сфері.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, суд, депутати, кримінал, крим