Фінансування росгвардії у Криму: до суду під час засідання Шуфричу викликали лікарів

5 Вересня 2024

До зали Печерського райсуду Києва під час підготовчого засідання у справі про держзраду народному депутату Нестору Шуфричу викликали лікарів.

Про це повідомило «Суспільне».

Як зазначається, на засідання суду 4 вересня Шуфрича доставили просто з лікарні, де він проходив реабілітацію після операції.

Одним із перших клопотань захисту Шуфрича був виклик швидкої допомоги на засідання суду через погане самопочуття підзахисного. Суд погодився, і для депутата викликали медиків.

Ще одним клопотанням захисники Шуфрича просили розглядати справу щодо обвинувачення в державній зраді колегію з трьох суддів, а не одним, як це було раніше. Це клопотання також підтримали.

Так, засідання перенесли на 5 вересня. Це підготовче засідання має продовжуватися за участі колегії суддів.

Нагадаємо, в лютому народному депутату від нині забороненої «Опозиційної платформи — За життя» Нестору Шуфричу повідомили про підозру за фінансування росгвардії у Криму.

За даними слідства, влітку 2013 року Шуфрич придбав у людей, афільованих із Віктором Медведчуком, нерухоме майно у курортному селищі Сімеїз у Криму. Щоб приховати це, він зареєстрував майно на підконтрольну йому та його довіреній особі фірму.

А у 2016 році, після окупації Криму, обвинувачені уклали договір охорони цього майна з незаконним воєнізованим формуванням окупаційної влади в АР Крим — «ФГУП “Охрана” росгвардії по Республіці Крим». Так, на рахунки російського воєнізованого формування за ці послуги перерахували майже 650 тисяч рублів.

Слідчі заявляють, що депутат, крім того, був завербований фсб рф та виконував завдання ексзаступника секретаря РНБО Володимира Сівковича, який у 2014 році виїхав до москви.

Так, Шуфрича та його довірену особу обвинувачують за статтею про фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території і державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України). Крім цього, народному обранцю інкриміновано державну зраду (ч. 1 ст. 111 ККУ).

Нагадаємо, у вересні 2023 Шуфричу повідомили про підозру в державній зраді за підривну діяльність в інформаційній сфері.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суд, депутати, Україна