Скільки коштує ракета «Паляниця»

28 Серпня 2024

Вітчизняна ракета-дрон «Паляниця» коштує менше одного мільйона доларів, але Україна працює над зменшенням вартості зброї. 

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у коментарі Associated Press.

Так, військові звертаються до приватних компаній, щоб ще більше знизити собівартість виробництва. Як заявив глава Мінцифри: «Приватний ринок неймовірно швидко генерує рішення». Він також розповів, що наступним кроком буде розширення виробництва.

«Я думаю, що це змінить правила гри, тому що ми зможемо завдати удару там, де росія сьогодні цього не очікує», — сказав він.

Як анонімно розповів один зі спеціалістів, які брали участь у створенні «Паляниці», це не продовження радянського проєкту, а абсолютно нова розробка «з нуля», яку започаткували близько 18 місяців тому.

За словами неназваного фахівця, ракета має твердопаливний прискорювач, який її розганяє, а потім працює реактивний двигун.

Окрім того, Федоров заявив AP, що в Україні будуть всі типи ракет. 

На думку міністра, великі території росії також можуть бути її вразливістю: «Неможливо виробити достатньо систем ППО для захисту такої великої території. Для нас це відкриває можливість діяти глибоко в тилу ворога».

До слова, Сили оборони 24 серпня вперше завдали удару по російських військових за допомогою ракети-дрона «Паляниця».

Президент Володимир Зеленський оголосив, що зброя «набагато швидша і потужніша», ніж українські далекобійні дрони. У межах дальності дії нового дрона перебувають 20 російських аеродромів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський під час підсумкової пресконференції за 2023 рік заявив, що у 2024 році Україна планує виробити мільйон дронів та збільшити виробництво артилерії.

Очільник Мінстратегпрому Олександр Камишін уточнив, що мільйон дронів у 2024 році, анонсований Зеленським, — це лише FPV. Окрім цього, є можливість виробити понад 10 тисяч ударних дронів середньої та більшої дальності.

Уже наприкінці травня 2024 року керівниця defense tech кластера Brave1 Наталія Кушнерська повідомила, що мільйон дронів в Україні «вже точно є».

Згодом заступник міністра оборони Дмитро Кліменков розповів в інтерв'ю SMALL TALK, що майже 100% дронів для Сил оборони наразі виготовляють в Україні. Найбільша частка припадає на приватний бізнес.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: зброя, війна з Росією, гроші