На Одещині троє мобілізованих ексв’язнів намагалися втекти

28 Серпня 2024

На Одещині троє ексв’язнів, які в місцях позбавлення волі підписали контракт на військову службу, 24 серпня покинули територію навчального центру.

Правоохоронці відшукали їх протягом доби і вже повернули до військової частини. Про це розповів виконувач обов’язків начальника управління комунікацій оперативного командування «Південь» Олексій Міщенко в коментарі «Радіо Свобода».

Він пояснив залишення мобілізованими території навчального центру, «спробою використовувати цей час на власний розсуд». 

Ще раніше місцеве видання «Думская» з посиланням на джерела в правоохоронних органах писало, що втікачі нібито мали при собі автомати Калашникова. Однак в ОК це спростували і наголосили, що «нічого здоров?ю  оточуючих не загрожувало» 

«25 серпня їх затримали і доставили назад. Навіть не пройшло доби, тому це не розцінюється як самовільне залишення частини, вони і далі залишаються військовослужбовцями однієї з механізованих бригад», — зазначив Міщенко.

Де саме і за яких обставин затримали мобілізованих амністованих в ОК «Південь» не уточнили. Водночас там запевнили, що у військовій частині проведуть службову перевірку, а винних притягнуть до дисциплінарної відповідальності.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених, а президент Володимир Зеленський 17 травня підписав його. Документ пропонує надавати можливість залучатися до військової служби тим, кому присудили обмеження або позбавлення волі за нетяжкими статтями.

Не будуть мобілізовані засуджені за умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство та злочини проти основ національної безпеки. Також корупціонерам не дозволять замінити покарання на можливість воювати.

Водночас у Міністерстві оборони уточнювали, що на мобілізацію засуджених впливатиме не тільки склад їхнього злочину та бажання, а й висновок військово-лікарської комісії, рішення суду про умовно-дострокове звільнення та готовність командира прийняти людину на службу у свій підрозділ.

Голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія припустив, що за новим законом достроково звільнитися від відбування покарання, щоб піти на військову службу, захочуть кілька тисяч засуджених.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одеса, війна з Росією, тюрма