Зеленський підписав закон про заборону діяльності рпц

24 Серпня 2024

Закон, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з росією, підписав президент Володимир Зеленський.

Про це йдеться в картці закону. Таким документом може бути припинена діяльність упц мп.

Так, закон направили на підпис президентові вчора, 23 серпня, а вже в День Незалежності Зеленський його підписав.

Нагадаємо, у Верховній Раді ухвалили законопроєкт, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з росією.

Так, відповідальний орган має проводити релігієзнавчу експертизу організацій щодо підлеглості центрам упливу в рф. Якщо є порушення, релігійній організації видають припис, аби та їх усунула. Якщо організація порушить термін, щодо неї мають звернутися до адмінсуду з вимогою її «закрити».

Далі має відбутися суд, який вирішить, забороняти релігійну організацію чи ні. Під релігійною організацією мається на увазі не вся упц мп загалом, а окремі юридичні особи, які її представляють. Тобто кожна окрема парафія, єпархія — і далі за церковно-адміністративною ієрархією. Станом на 2021 рік упц мп мала 12,4 тисячі зареєстрованих організацій в Україні.

В упц наголошували, що діють юридично в межах українського законодавства, а рішення назвали «розмитим». Мовляв, ідеться про московський патріархат, «а упц, відповідно до всіх установчих документів, є самостійною, незалежною і не підпорядковується московському патріархату».

Після ухвалення законопроєкту в упц мп заявили, що «українська православна церква й надалі буде жити як істинна церква, а будь-які спроби її заборонити можуть призвести до дискредитації тих, хто цього прагне».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: володимир зеленський, упц мп, закон, Україна