У Раді підтримали ратифікацію Римського статуту

21 Серпня 2024

У Раді за ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду проголосував 281 депутат.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Раніше, 15 серпня, президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію статуту та поправок до нього. Ще один проєкт передбачає внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України на тлі ратифікації.

Ратифікація дасть Україні змогу набути повноправного членства в МКС. Згодом Україна набуде повноправного членства в Суді та братиме участь у роботі Асамблеї держав — учасниць Римського статуту, вказують у пояснювальній записці.

Це також дасть змогу ефективно співпрацювати з цією міжнародною установою для покарання винних у скоєнні особливо тяжких злочинів, які «викликають занепокоєння міжнародної спільноти».

Що таке Римський статут?

Це міжнародний договір, на підставі якого заснований Міжнародний кримінальний суд. Його підписали 137 держав світу, включно з Україною, але ратифікували лише 124.

Статут визначає чотири основні міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії. А МКС може переслідувати людей за такими обвинуваченнями. Після ратифікації Римського статуту МКС отримує можливість розслідувати злочини, скоєні на території держав-членів або їхніми громадянами.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вру, Україна, суд, війна з Росією, закон