«росія досі вивозить у сибір тих, кого боїться»

Здавна росія висилала до сибіру неугодних. Навіть тепер на базі законсервованих будівель колишнього 501-го табірного підрозділу ГУЛАГу діє тюрма «Північний вовк», де в нелюдських умовах утримують українських полонених.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Одним із них є Сергій Михайленко, захисник «Азовсталі».

– Ми з чоловіком родом з Маріуполя, – розповідає Тамара Корягіна, дружина Сергія. – Навчалися в одній школі, у студентські роки почали зустрічатися, закохалися. Я навчалася на факультеті іноземної філології в Запоріжжі, коли 2019-го Сергій долучився до «Азову». Коли розпочався локдаун, ми стали жити разом, планували наше весілля, складали списки гостей. Однак встигли лише розписатися. Коли окупанти розпочали повномасштабне вторгнення, я була в Маріуполі, а коханий – на навчаннях у Львівській області. 26 лютого він написав, що вже на захисті Маріуполя. То були страшні часи: постійні вибухи, нема зв’язку, води, опалення. Я палила навіть книги, аби хоч трішки зігрітися. 16 березня 2022-го я була в приміщенні драмтеатру. Вийшла звідти буквально за кілька хвилин, як росіяни скинули бомбу. Я дивом лишилася живою.

Того ж дня Тамара евакуювалася з міста. Вона розуміла, що коханий у пеклі «Азовсталі». Зв’язку з ним не було. Сергій зателефонував 26 березня. А 7 квітня від авіабомби отримав осколкове поранення й утратив телефон.

– Через нестачу медикаментів його не могли прооперувати, осколки так і залишилися в ногах, – плаче Тамара. – З телефону друга він написав «Не хвилюйся, все добре. Ми отримали наказ виходити в полон. Скоро побачимося, готуйся до весілля». Це було 16 травня 2022-го. І все – більше жодної інформації.

Від побратима, який вийшов із полону під час чергового обміну, жінка дізналася, що восени 2022-го Сергія перевезли в Донецький слідчий ізолятор, катували. Ще один побратим розповів, що Сергія звинувачують у злочині, якого він не міг скоїти, бо в той час перебував у госпіталі.

– Я поїхала до Ватикану, аби розповісти Папі Римському про жахи російського полону, – розповідає пані Тамара. – Передали понтифіку книгу «Очі Маріуполя», список незаконно засуджених. А торік на початку літа росіяни оприлюднили відео, на якому мого чоловіка примусили зізнатися у злочинах, яких він не скоював. Сергій, раніше кремезний та сильний, на тому відео був дуже худий, блідий, заїкався. Від побаченого мені стало так погано, що я потрапила на психологічну реабілітацію.

А в січні цього року оприлюднили фото з судилища в Донецьку, на якому Сергія визнали винним, засудили на довічне ув’язнення і відправили за Полярне коло – в колонію особливого режиму № 3, відому як «Полярний вовк».

– Це та сама тюрма, де був Олексій Навальний. Їх дуже погано годують, примушують виконувати каторжну роботу. Сергій отримав струс мозку під час групового побиття і страждає від панічних атак через контузії. Можливо, з квітня цього року він в одиночній камері, – плаче молода жінка. – Щодня я думаю, як повернути чоловіка додому. Тримаю зв’язок з Координаційним штабом із питань поводження з військовополоненими. І мрію про той день, коли він повернеться.

На жаль, захисники Маріуполя в росії отримують за оборону рідного міста серйозні «вироки» – довічне ув’язнення, або ж позбавлення волі строком на 20 – 30 років. Станом на 30 червня 2024 року відомо про кримінальне переслідування 620 військовослужбовців.

– Зазвичай їх відправляють у колонії в сибіру, – наголошує правозахисник Анатолій Сторожук. – І це при тому, що, відповідно до Женевської конвенції, військовополонених не можуть судити за участь у бойових діях на стороні своєї держави. Однак конвенції дозволяють притягувати їх до відповідальності у випадку вчинення серйозних порушень Женевської конвенції. Тому в російських судах нашим військовополоненим інкримінують вбивство цивільних тощо. Зізнання отримують після страшних катувань. 94 відсотки тих військових, які повернулися з полону, розповіли, що зазнавали тортур. Тому потрібно, аби міжнародна спільнота нагадувала про полонених азовців, ми маємо вимагати обмінів і відвідувати мирні акції.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, росія