Як «ворожки» наживаються на довірливих українцях

Цьогорічне дослідження, яке провів Київський міжнародний інститут соціології, показало, що кожен третій українець вірить в астрологію (інформацію на кшталт «зорі віщують»), кожен четвертий – в екстрасенсів, 15% – у тарологію (читання на картах), а 43% опитаних зізналися: вірять, як мінімум, комусь одному – екстрасенсу, астрологу чи тарологу.

Про це інформують у газеті «Твій вибір».

Люди вірять, щоб себе заспокоїти

Виходить, що майже половина українців так чи інакше дослухається до порад людей, яких вважає наділеними надзвичайними можливостями. Причому в читання на картах та інформацію від екстрасенсів найбільше вірять люди віком 40+, які мешкають у селах або невеликих містах, показало соціологічне опитування.

Чому так? Психотерапевтка Тетяна Корякіна в коментарі «Главкому» пояснила: «У всі часи всіх людей лякає невідомість. А в період війни – тим паче. Бо тут уже за невідомістю ховається не просто тривога через невизначеність, а ховається смерть. Щоб зменшити свій страх перед невідомим, людина прагне структурувати свою реальність, зрозуміти, чому саме так складаються події і чого чекати далі».

Ось чому, аби заспокоїти себе, люди читають гороскопи чи цікавляться прогнозами астрологів/нумерологів.

Насправді немає нічого поганого, коли людина «для інтересу» слухає «провидців», які, вдягнувши чорну мантію, розповідають із гіпнотичною інтонацією всім відомі новини про «можливий наступ на Сумщину», «обстріли Харківщини», «великі ризики для Києва» і подібне.

Коли на початку великої війни різного роду мольфари запевняли, що «місяць-два і все затихне», – це справді рятувало від паніки. Минали місяць-два – і ті ж таки мольфари вже «бачили» перемогу наприкінці року. І так вони займаються заспокоєнням українців уже третій рік.

Шахраї у соцмережах

А от реальну небезпеку несуть ті «екстрасенси» чи «матушки», які не просто розповідають казочки, а й забирають у людей гроші, ювелірні прикраси, заганяють у кредитні борги. В соцмережі інстаграм є купа ошуканців, які називають себе відьмами, ворожками, знахарями і пропонують за гроші вирішити всі проблеми.

Такій рекламі повірила 21-річна мешканка тернопільського міста Чортків. Дівчина чомусь вирішила, що темна смуга в її житті – то результат порчі. А відтак попросила «ворожку з інстаграму» зняти ту порчу та позбавити всіх життєвих проблем.

Як згодом розповіли в поліції, шахрайка повідомила дівчині, що вся проблема – в «пороблених» грошах. І тому, мовляв, над ними треба провести ритуал для зняття порчі.

«Треба – то треба», – вирішила жителька Чорткова і протягом двох тижнів переказала ворожці 180 тис. грн.

Після цього, як ви здогадалися, до вже наявних проблем додалися нові – відсутність коштів. Аби їх повернути, ошукана дівчина написала заяву в поліцію. Правоохоронці порушили кримінальну справу за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство). Співробітники поліції встановлюють особу зловмисниці. Якщо вдасться її затримати – шахрайка може загриміти до тюрми аж на вісім років. Але чимало зловмисників ховаються на окупованих територіях України чи в росії, аби таким чином уникнути будь-якої відповідальності за свої неправомірні дії.

Знаходили жертву прямо на вулиці

А от коли так звані «матушки» чи «ворожки» працюють не через інтернет, а наживо, то впіймати їх правоохоронці мають більше шансів. Принаймні саме так відбулося на Київщині.

Там троє шахрайок підходили на вулиці до пенсіонерок, казали, що «бачать» хвороби і можуть їх вилікувати. Для цього, мовляв, не треба ні таблеток, ні операцій – лише пройти один магічний обряд.

Шахрайки так уміло переконували жіночок поважного віку, що ті погоджувалися.

«Магічне дійство» відбувалося за такою схемою: хвора виносила з дому гроші, «ворожки» проводили над купюрами ритуал, отримували незначну винагороду і повертали власниці «зачакловані на здоров’я» гроші.

Одна з потерпілих бабусь потім розповіла правоохоронцям, що їй пообіцяли зачаклувати гроші, аби не боліла спина. Натомість уже вдома пенсіонерка виявила, що її заощадження шахрайки непомітно підмінили на сувенірні купюри.

Отримавши заяви постраждалих жіночок, правоохоронці кинулися на пошуки й затримали трьох «ворожок». Одній із них 24 роки, вона з Харкова, а ще двоє – з Донеччини: їм 36 і 42 роки. Жінки орудували в Києві та місті Вишневому Бучанського р-ну. І «назнімали порчі» на 300 000 гривень, майже 20 000 доларів та більше від 500 євро, повідомили столичні правоохоронці. За таке шахрайство Кримінальний кодекс України передбачає покарання від 3 до 8 років тюрми.

Натомість волинянку суд покарав вісьмома роками тюрми з конфіскацією майна. Адже «ворожка» назнімала порчі аж на пів мільйона гривень. Свою жертву вона знайшла на Закарпатті. Сказала, що уся сім’я може померти, бо на всі гроші та ювелірні прикраси, які лежать удома, наслано порчу. Відтак наказала винести з будинку всі цінні речі.

«Під час чергової  зустрічі шахрайка заволоділа грошовими коштами у сумі 8 тис. дол. США, 8460 євро та золотими виробами вартістю 1 172 дол. США. Загальна шкода, спричинена потерпілій, становила 549 тис. грн», – повідомив офіс Генерального прокурора.

А у Вінниці «ворожку», яка ошукала жінку на понад 5 млн грн, засудили до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна. Шахрайка діяла за стандартною схемою: біля одного із вінницьких салонів краси знайшла свою потенційну жертву, переконала, що сім’ю жінки зурочено, і вмовила провести ритуал з коштами та ювелірними виробами. Разом вони поїхали до будинку довірливої жінки. Та винесла з хати гроші й золоті прикраси. Шахрайка забрала цінності, нібито щоб провести «обряд очищення». Але назад уже не повернулася.

Лише після цього довірлива жінка зрозуміла, що її ошукали, та звернулася в поліцію. І тепер «ворожка» повинна відшкодувати потерпілій матеріальну шкоду у розмірі понад 5 млн грн, а також заплатити 6 тис. грн на правову допомогу та 2 тис. грн – за проведення експертиз.

Родове прокляття «знімала» по телефону

Однак не лише жінки потерпають від своєї довірливості. На Черкащині жертвою «ворожки» став 54-річний чоловік із села Сухин. Він1 розповів поліцейським: зателефонувала незнайома жінка, сказала, що на нього та його родину накладена порча і що її можна зняти за 7200 гривень.

Не знаю, які методи застосовувала шахрайка: наводила гіпноз чи дуже переконливо говорила, втім чоловік переказав незнайомці ту суму, яку вона зажадала.

За номером телефону та банківської картки поліцейські відшукали шахрайку. Нею виявилася 61-річна жінка із Корсунщини Черкаської обл. В будинку зловмисниці правоохоронці провели обшук, виявили і телефони, з яких здійснювалися дзвінки, і банківські картки, на які скидалися гроші за «зняття родової порчі». Шахрайці загрожують до трьох років обмеження волі.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, шахрайство, екстрасенси, поради астролога