Підприємець поставив для ЗСУ тисячу бракованих FPV-дронів

15 Серпня 2024

Директора приватної компанії, який заволодів 5,7 млн грн держбюджету, виготовляючи неякісні FPV-дрони для українських військових, затримали Служба безпеки України та Національна поліція.

Про це інформують у Службі безпеки України та Офісі генерального прокурора.

"За даними слідства, оборудку організував директор приватної компанії із Київської області, яка спеціалізується на виробництві безпілотних систем", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у січні 2024 року підприємство стало переможцем тендеру, оголошеного Нетішинською міською радою, на закупівлю FPV-дронів для забезпечення Сил оборони. Протягом січня-квітня 2024 року сторони уклали низку договорів на закупівлю 1 тисячі FPV-дронів загальною вартістю понад 16,4 млн грн. 

За даними слідства, підозрюваний вирішив підзаробити та значно "здешевив" виробництво. Замість передбачених тендерною та технічною документацією відеокамер та відеопередавачів, на дрони встановлювались прилади нижчої якості та майже у два рази дешевші.

"Накрутка" на кожному безпілотнику становила від 4 до 7,5 тис. грн, залежно від його виду. Таким чином чоловік привласнив понад 5,7 млн грн бюджетних коштів. Після проведення аудиту та спеціальної експертизи на відповідність технічним вимогам товару правоохоронці отримали додаткові підтвердження злочинної діяльності підприємця.

На підставі доказової бази йому оголошено про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великому розмірі).

Вирішується питання про обрання фігуранту запобіжного заходу. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сбу, шахрайство