Після подій на Курщині на рф ініціювали розмову щодо обміну полоненими

15 Серпня 2024

Ініціативу щодо відновлення переговорів про обмін полоненими змусила росію проявити військова операція України у Курській області.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець розповів у етері телемаратону 14 серпня, - пише 

Він зазначив, що російська уповноважена Тетяна Москальова ініціювала розмову щодо можливого обміну.

«Попри публічні заяви російських ЗМІ, що росіяни нібито прийняли рішення призупинити якісь обміни… у нас зараз відбувається обмін інформацією», — сказав Лубінець.

За його словами, Збройні сили України у Курській області беруть російських військових у полон на підставі Женевської конвенції. 

«Ніхто їх не піддає тортурам, ніхто їх не розстрілює, на відміну від того, що роблять російські збройні сили в Україні», — наголосив омбудсмен.

Лубінець додав, що його офіс моніторить дотримання прав російських військовополонених. Інформацію він передає МКЧХ і ООН.

До слова, президент України Володимир Зеленський 13 серпня заявляв, що за час української операції у Курській області рф у полон здалися сотні російських військових. За його словами, вони отримають гуманне ставлення, якого не мали у власній армії.

Нагадаємо, перші неофіційні повідомлення про прорив кордону в Курській області з’явилися 7 серпня. На цьому тлі лідер росії володимир путін заявив про «масштабну провокацію» з боку України.

росія вже оголосила про проведення «антитерористичної операції» в Бєлгородській, Брянській і Курській областях. На думку аналітиків, таке формулювання обрали, щоб не сіяти більше паніки серед населення. 

російське опозиційне видання «Верстка» писало, що наразі не планується вводити воєнний стан у Курській області, щоб «не тривожити людей». Хоча місцеві жителі евакуюються з прикордоння. 

Президент України Володимир Зеленський уперше підтвердив бої на Курщині 12 серпня, заявивши, що під контролем ЗСУ вже 1000 км² територій. За даними Washington Post, зараз Україна контролює газовимірювальну станцію «Суджа», розташовану приблизно за 8 кілометрів углиб росії.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський у доповіді президенту 13 серпня розповів, що українські військові просунулись у Курській області на окремих напрямках від 1 до 3 кілометрів. Нині вони контролюють 74 населені пункти цього регіону.

Уранці 14 серпня Сирський доповів Зеленському, що українські військові повністю зачистили від противника місто Суджа Курської області.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, росія, полон