Підрив газопроводів «Північний потік»: у Німеччині видали ордер на арешт українця

14 Серпня 2024

У справі про підрив трубопроводів «Північний потік» у Балтійському морі Федеральна генеральна прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українця. 

Про це пише Tagesschau (створена ARD).

За інформацією німецьких видань ARD, Süddeutsche Zeitung і Die Zeit, це українець Володимир З., який нібито останнім часом перебував у Польщі.

Вдалося з?ясувати, що підозрюваними слідчі оголосили ще двох громадян України, зокрема жінку. Кажуть, що вони також брали участь в атаках, можливо, як водолази, які прикріплювали вибухівку до трубопроводів.

Згідно з новим даними, інформація про інших підозрюваних базується у тому числі на підказках іншої іноземної розвідки. Вже було відомо, що у вересні 2022 року фігуранти подорожували Балтійським морем на німецькій вітрильній яхті «Андромеда».

Місцеперебування підозрюваного Володимира встановити не вдалося, слідчі припустили, що востаннє він жив у місті на заході від Варшави. Чи повернувся він зараз в Україну — невідомо. 

Як пише Tagesschau, під час нещодавньої «короткої телефонної розмови» Володимир був здивований таким звинуваченням і заперечив причетність до підриву. Що це була за розмова і з ким видання не уточнило. 

Німеччина надсилала запит до Польщі про правову допомогу, чому там таки не затримали Володимира за загальними правилами Європейського ордера на арешт — незрозуміло. А обох країнах такий ордер вважають обов’язковим і мав відбуватися протягом 60 днів, цей термін уже минув.

До слова, раніше Швеція та Данія припинили розслідування справи через брак доказів. 

Нагадаємо, 27 вересня 2022 року стало відомо про витік на газопроводі «Північний потік 2». Через кілька годин Данія та Швеція повідомили про два витоки на газопроводі «Північний потік 1» у Балтійському морі. А через два дні стало відомо ще й про четвертий витік. Обидва російські газопроводи є важливими для транзиту газу з рф.

У Німеччині та ЄС запідозрили, що причиною витоку є диверсія. У ЄС попередили, що будь-яке навмисне порушення європейської енергетичної інфраструктури є абсолютно неприйнятним, тому на це потрібно рішуче відповісти.

Згодом росія звинуватила у вибухах Велику Британію, а в Лондоні ці звинувачення відкинули та назвали їх неправдою «епічного масштабу».

Данія, Німеччина та Швеція почали розслідування щодо проривів. Проте росія вважає їх упередженими та вимагає розпочати нове.

У березні 2023 року видання The New York Times із посиланням на «дані розвідки, перевірені офіційними особами США», повідомило, що атаку на газопроводи «Північний потік» минулого року здійснила певна «проукраїнська група».

Президент України Володимир Зеленський відкинув звинувачення про нібито причетність України до вибухів.

Та згодом німецькі видання також заявили про «український слід». Видання Times заявило, що західна розвідка місяцями знає ім'я приватного спонсора підривів з України, однак його імені не розголошують, щоб захистити Україну, зокрема вберегти від публічної сварки з Німеччиною, яка барилася з важливою військовою допомогою. За даними видання, цей підозрюваний українець не пов'язаний з урядом.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: німеччина, війна з Росією