В Україні захворюваність на COVID-19 зросла в шість разів

12 Серпня 2024

В Україні захворюваність на коронавірус за місяць зросла у шість разів.

Якщо у червні зафіксували 2 тисячі випадків, то у липні їх було майже 12 тисяч. Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін на брифінгу 12 серпня, транслював «Медіацентр Україна».

«На щастя, рівень завантаженості на лікарняну систему, тобто саме питання госпіталізацій, не такий високий. Ми бачимо, що саме на стаціонарному лікуванні перебувають трішки більш як 2,5 тисячі [людей]. Це абсолютно нормально для пікового підйому», — зазначив він.

Кузін наголосив, що ті показники, які фахівці спостерігають в Україні, ще не говорять про те, що почався епідемічний сезон і що потрібно вводити обмежувальні заходи.

«Але, дійсно, показники є достатньо високими і не характерними з огляду на те, що зазвичай ми починали спостерігати перше зростання, починаючи з вересня. А тут на один місяць раніше ми вже бачимо таке зростання», — вказує посадовець.

Головний державний санітарний лікар України уточнив, що загалом на території України циркулюють 10 підваріантів «Омікрону». У п?яти людей виявили випадки нового підвиду FLiRT.

До слова, штам FLiRT походить від варіанту Omicron. Через специфічні мутації в білку-шипі вірус краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше уражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Проте набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.

ВООЗ поки що не надає специфічної оцінки щодо небезпеки FLiRT. Однак зазначає, що він потребує моніторингу на рівні кожної країни. Наявні дослідження показують, що поточні вакцини, зокрема бустери, залишаються ефективними для захисту від важких форм COVID-19, хоча й не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом. 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, коронавірус