«Успішні удари» по ЗСУ на Курщині зняли давно і в інших місцях - ЗМІ

12 Серпня 2024

Ролики, які поширює Міноборони росії, що нібито мають свідчити про успіхи російської армії на Курському напрямку в боях з українськими військами, зняли раніше та в інших місцях. 

Про це йдеться в аналізі Insider, - пише hromadske.

Так, 10 серпня пропагандистські «РИА Новости» з посиланням на Міноборони рф опублікувало відео того, як «російські вертольоти Мі-28НМ завдали ударів авіаракетами С-13 по живій силі та бронетехніці ЗСУ у прикордонному районі Курської області». Насправді ж відео зняли у Кремінній та Часовому Яру, що на сході України, кажуть розслідувачі.

Ще до того, 9 серпня, відомство опублікувало ролик, який ілюструє нібито нові удари російських військових по ЗСУ в Сумській області. Там заявили, що винищувач-бомбардувальник Су-34 буцімто завдав удару по скупченню живої сили та військовій техніці ЗСУ на прикордонні. 

Однак цей ролик зняли давно, ще 14 липня його опублікувало кремлівське інформагентство ТАСС.

Нагадаємо, на тлі повідомлень російських «військкорів» про прорив кордону в Курській області лідер росії володимир путін заявив про «масштабну провокацію» з боку України. Військове керівництво України наразі ніяк не коментувало події на Курщині.

Глава Курщини підтверджував, що з прикордоння області евакуюються місцеві жителі. Усі екстрені служби Курщини переведено в посилений режим роботи. Видання «Агентство» написало, що влада рф із початку прориву в Курській області шість разів оголошувала про нібито зупинення просування і навіть відступ українських військових. Хоча зона бойових дій розширилася до 430 км², а ЗСУ нібито взяли майже під повний контроль місто Суджа.

Інститут вивчення війни (ISW) з посиланням на геолокаційні кадри та заяви російських «військкорів» пише, що українські сили, схоже, присутні в районах до 35 кілометрів у Курській області рф від міжнародного кордону із Сумською областю. Хоча не контролюють усю цю територію. За даними Washington Post, зараз Україна контролює газовимірювальну станцію «Суджа», розташовану приблизно за 8 кілометрів углиб росії.

У відповідь росія оголосила про проведення «антитерористичної операції» в Бєлгородській, Брянській і Курській областях. На думку аналітиків ISW, таке формулювання обрали, щоб не сіяти більше паніки серед населення. Опозиційне видання «Верстка» писало, що наразі не планується вводити воєнний стан у Курській області, щоб «не тривожити людей».

За даними видання, кремль також рекомендував російським депутатам і сенаторам не коментувати події в Курській області «до особливого розпорядження» або обговорювати їх якомога стисліше, посилатися лише на офіційні заяви.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, суми