Пожежа на ЗАЕС: росіяни заявили про її ліквідацію

12 Серпня 2024

На градирні захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції станом на ранок 12 серпня пожежа остаточно ліквідована.

Про це пишуть «РБК» та російська служба BBC.

Напередодні із градирні окупованої ЗАЕС зафіксували клуби чорного диму. Начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко з посиланням на джерела повідомив, що росіяни підпалили там автомобільні шини «у великій кількості».

«Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища», — припустив він.

Тим часом російський ставленик на Запоріжжі Євген Балицький звинуватив у пожежі Україну. Він стверджує, що загоряння на об’єкті охолоджувальних систем ЗАЕС сталося після обстрілу з боку ЗСУ. Мовляв, там було влучання безпілотника із запалювальною частиною.

Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС заявили, що стали свідками «сильного темного диму» біля станції після «численних вибухів».

Український оператор «Енергоатом» називав ймовірною причиною пожежі недбалість окупантів, або свідомий підпал градирні росіянами. За даними регулятора, війська рф використовують приміщення і споруди АЕС як військові склади для розміщення техніки, зброї, вибухівки та військової амуніції. А в машзалах станції вони розмістили військові автівки.

«Градирні також використовуються як приміщення для складування і приховування військового обладнання і амуніції, через що значно збільшуються ризики виникнення пожеж у виробничих приміщеннях АЕС», — зазначає «Енергоатом».

Окрім того, деградація систем і елементів на окупованій АЕС з кожним днем погіршує загальну безпекову ситуацію на станції. Масштабні пожежі можуть призводити до розвитку події аж до радіаційної аварії.

Як заявляють окупанти, наразі всі 6 енергоблоків ЗАЕС перебувають у стані холодного зупину, тож загрози парового вибуху та інших наслідків немає. «Енергоатом» зазначив, що градирня №1 розташовується приблизно за кілометр від енергоблоків.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко також повідомляв, що станом на 22:30 11 серпня змін радіаційного стану в районі Запорізької АЕС не зафіксовано. Наразі поблизу станції посилили моніторинг.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, запоріжжя, пожежа