В Україні аномально швидко поширюється рак кишківнику: чому?

Людей із раком кишківнику стрімко більшає. І вчені не знають, чому. Причому все активніше недуга атакує молодих людей.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Якщо декілька років тому рак кишківнику не входив навіть до п’ятірки найпоширеніших, а саме захворювання діагностували зазвичай у пацієнтів віком 60+ і дуже рідко – у віці 50+, то тепер перевірятися на цей вид раку рекомендують, починаючи із 40 років. А в кого є спадкова схильність (тобто хтось із родичів уже мав цю недугу) – то перевірятися треба й у молодшому віці.

Якщо ситуація не зміниться, то, за прогнозами науковців, до 2030 року молодих людей із раком кишківнику може стати вдвічі більше, ніж тепер. І чи вдасться зупинити тенденцію – не відомо.

Як же проявляється рак кишківнику? Від чого може розвинутися? І в кого є шанси одужати? Розпитаємо в лікаря-ендоскопіста МО ЛМТГ Андрія Ярмолюка.

Андрію Олександровичу, як проявляється це захворювання і наскільки поширене в Україні?

– Рак товстого кишківнику (колоректальний) – це злоякісна пухлина у прямій чи ободовій кишці, що найчастіше розвивається з поліпів. Протягом останніх 30 років захворюваність на ці пухлини істотно зростає як в Україні, так і в країнах Заходу. В Україні цей вид онкології становить близько 13 відсотків серед усіх злоякісних новоутворень. І, станом на 2023 рік, він посідав за частотою виявлення третє місце. 

Які причини розвитку недуги?

– Спадкова схильність (коли рак мали батьки чи бабуся/дідусь), такі спадкові захворювання, як аденоматозний поліпоз  кишечнику, синдром Лінча, Гарднера, Пейтца тощо. Спровокувати цей вид раку можуть запальні захворювання шлунково-кишкового тракту, харчування з високим вмістом м’яса, тваринних жирів і цукру, ожиріння, куріння та зловживання алкоголем, малорухливий спосіб життя, а також вік: як правило, пухлина розвивається у людей 60 – 75 років.

А в кого частіше діагностують захворювання в чоловіків чи жінок?

– Згідно з даними Американського товариства онкологічних захворювань за 2023 рік, частота захворювання на рак товстого кишківнику більша у чоловіків. Учені пов’язують це з тим, що підвищений рівень естрогенів (жіночих гормонів) позитивно впливає на мікрофлору кишечнику, а це, відповідно, зменшує ризик виникнення колоректального раку.

За вашими спостереженнями, рак кишківнику справді помолодшав?

– Так, помолодшав, і доволі стрімко. За останні 10 років частота виявлення пухлин товстого кишківнику в осіб, молодших за 50 років, зросла приблизно вдвічі. У моїй практиці наймолодший пацієнт із гістологічно підтвердженим раком був у віці 27 років.

Чи однаково проявляється рак у людей молодшого і старшого віку?

– На початкових етапах рак товстої кишки узагалі не проявляються. А на пізніших симптоми залежать не від віку пацієнта, а від виду пухлини, її розміру, локалізації, наявності метастазів у віддалених органах. Серед типових симптомів колоректального раку – втрата апетиту, різке схуднення. Перевіритися в лікаря варто й тоді, коли людина тривалий час відчуває хронічну втому, тупі або ниючі болі в животі, спазми кишківнику і здуття. Ознаками колоректального раку є також регулярні закрепи та/або проноси, поява прожилок крові в калі та кровотеча з прямої кишки при дефекації (випорожненні).

Якщо людина зауважила в себе чи в близьких перелічені симптоми, які обстеження необхідно пройти?

– «Золотим» стандартом діагностики раку й передракових захворювань товстого кишківнику є колоноскопія. Але також використовуються аналіз калу на приховану кров, УЗД черевної порожнини й трансректальне УЗД, комп’ютерна і магнітно-резонансна томографії тощо.

За ці обстеження платити не треба, якщо є скерування від сімейного лікаря?

– Не треба – їх оплатить Національна служба здоров’я. В Україні ефективно працює програма скринінгу («просіювання») населення для виявлення колоректального раку в осіб, які старші за 40 років. І ця програма націлена навіть не на діагностику раку в ранній стадії, а на виявлення і усунення передракових змін, які можна вилікувати (видалити) ще до переродження їх у рак.

Як відбувається лікування раку кишківнику?

– Це залежить від стадії захворювання. На нульовій і першій стадіях, коли пухлина ще не проросла у м’язовий шар кишки, пацієнти підлягають ендоскопічному (без розрізів) видаленню пухлини. На другій-третій стадіях рак уже проростає крізь стінки товстої кишки, розмір пухлини може бути такий, що вона закриває половину просвіту кишки, але ще не поширюється на інші органи. В такому випадку проводять як лапароскопічну (тобто крізь маленькі розрізи), так і відкриту операції, можуть до операції додати хіміо- чи променеву терапію. А коли на четвертій стадії пухлина вражає метастазами печінку, кістки, головний мозок тощо, то для пригнічення росту пухлини застосовуються хіміо- та променева терапії, а певні операційні втручання допомагають усунути ускладнення пухлинного процесу.

Який відсоток пацієнтів із раком кишківнику одужує?

– На четвертій стадії – 10 – 15 відсотків. На третій – 70 – 75-ть. А на нульовій-другій – 90 – 95 відсотків. Тобто якщо регулярно проходити обстеження в лікаря, навіть коли ніщо не турбує, то шанс одужати від раку максимальний. Причому після більшості операційних втручань у пацієнта повністю відновлюються структура та функція кишківнику.

Чи часто буває, що рак повертається?

– Рецидив виникає приблизно у 25 – 30 відсотків людей, які повністю завершили лікування раку товстої кишки. Чим вища стадія, тим більший ризик повернення захворювання. Більшість цих рецидивів трапляються протягом перших двох-трьох років після лікування. Але, за цьогорічними даними журналу JAMA Oncol (аналіз 2004 – 2020 років), статистика рецидивів знизилася до 15 – 20 відсотків завдяки збільшенням діагностики на ранніх стадіях, зміною у тактиці лікування і прогресом обсягу хірургічних1 втручань.

Аби якомога раніше побачити рецидив, як часто потрібно обстежуватися?

– За хорошого самопочуття і відсутності скарг – через кожні три – шість місяців.

А чи треба після одужання змінювати раціон харчування, на постійній основі приймати ліки?

– У ранньому післяопераційному періоді – так: необхідно дотримуватися певної дієти, проходити хіміотерапію, приймати ліки. Але після певного терміну людина повертається до звичного життя.

Чи існують профілактичні заходи, які зменшать ризик захворіти на рак?

– Ніхто і ніщо не дасть людині гарантії, що вона не захворіє. А от повернути здоров’я і зберегти життя допомагають регулярні огляди в лікаря. У США, наприклад, скринінг суттєво знизив захворюваність на рак кишківнику (у людей виявляли і видаляли поліпи ще до того, як ті перероджувалися у злоякісні пухлини), а також зменшилася смертність від раку, адже хворобу вдавалося виявляти на ранній стадії. Тому завершити нашу розмову я б хотів нагадуванням: не кожен поліп перероджується в рак, але практично кожен рак колись був поліпом.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, лікування, онкологія