На Одещині жінку вигнали з ресторану через українську мову

2 Серпня 2024

На Одещині в місті Затока жінку відмовилися обслуговувати українською мовою в ресторані Burger Z і вигнали з закладу.

Про це потерпіла Валерія Яськів розповіла у Facebook.

За її словами, коли вона попросила обслуговувати її українською мовою, працівник закладу відмовив їй і сказав залишити заклад. Вийшовши з ресторану, жінка викликала поліцію, яка згодом склала адміністративний протокол.

Утім, як розповіла Валерія, поліція так і не зробила попередження власникам закладу щодо їхнього обслуговування, як вона просила: «Склалось враження, що поліція на стороні російськомовного власника громадського закладу».

А під час розмови з власником той «агресивно захищав російську мову» і, зі слів жінки, заявив, що йому «начхати на ваші закони» щодо української мови.

Крім того, Валерія додала, що в закладі лунала російськомовна музика, а меню, написане вручну, також було російською мовою.

Представниця мовного омбудсмена Ярослава Вітко Присяжнюк заявила, що особисто розмовляла з потерпілою жінкою та правоохоронцями Одещини, які повторно навідалися до закладу та зустрілися з власниками.

За фактом скарги Валерії мовний омбудсмен Тарас Кремінь наказав розпочати заходи державного контролю щодо дотримання мовного закону з боку власниці ресторану в Затоці.

У межах перевірки мають вжити всіх необхідних заходів реагування, а також провести додаткову інформаційно-роз’яснювальну роботу з представниками сфери обслуговування Одещини.

«Вкотре наголошую, що порушення прав громадян на отримання інформації державною мовою є неприпустимим. Під час війни українці особливо гостро реагують на використання російської мови в публічному просторі та порушення мовного закону», — написала представниця омбудсмена.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: одеса, українська мова, Відео