Удар рф по «Охматдиту»: на відбудову зібрали понад мільярд гривень

2 Серпня 2024

На відновлення дитячої лікарні «Охматдит» у Києві після російського ракетного удару вдалося зібрати понад мільярд гривень від благодійників, не враховуючи допомоги від іноземних урядів.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, - пише hromadske.

За даними міністра, на благодійний рахунок безпосередньо закладу «Охматдит» надійшло 312 мільйонів гривень, на благодійний фонд «Охматдиту» — 378 мільйонів гривень, 320 мільйонів гривень зібрали через платформу UNITED24, ще 100 мільйонів гривень виділив уряд з резервного фонду.

Окрім того, фонд Говарда Баффета виділив умовно 11,2 мільйона доларів, але він привозить допомогу у вигляді обладнання, а не коштів. Уряд Литви виділив 1 мільйон доларів, а уряд Німеччини озвучив про намір виділити 10 мільйонів євро.

Нагадаємо, зранку 8 липня війська рф здійснили масований ракетний обстріл України. Сили оборони збили 30 із 38 ракет окупантів. 

росіяни, зокрема, поцілили в дитячу лікарню «Охматдит». Під час удару там перебували 627 дітей. Очільник МОЗ Віктор Ляшко розповів, що російський удар припав на токсикологічний корпус, де діти отримували діаліз.

Унаслідок атаки по медустанові загинули дві людини, ще 50 поранені. Згодом у лікарні також помер хлопчик, який постраждав від атаки.

Одразу ж після удару до лікарні прибували небайдужі, які допомагали розбирати завали, приносили воду та їжу. «Укрзалізниця» повідомила, що разом з київським залізничним вокзалом прихистить і відвезе куди потрібно всіх прибулих пацієнтів «Охматдиту».

Держава вже пообіцяла відбудувати лікарню — уряд спрямував 100 мільйонів гривень на першочергові відновлювальні роботи. Окрім того, небайдужі за 41 годину пожертвували для «Охматдиту» 300 мільйонів гривень. До уряду України надійшла «велика кількість запитів» від різних країн, готових прийняти дітей з лікарні.

Пропагандистські ресурси тим часом почали поширювати інформацію, нібито це Україна обстріляла власну дитячу лікарню. А втім, українські слідчі показали докази, що по закладу запустили російську ракету Х-101.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, війна з Росією, лікарня, Будівництво, гроші, благодійність