В Україну прибули перші винищувачі F-16

1 Серпня 2024

В Україну від союзників з НАТО прибула перша партія обіцяних винищувачів F-16.

Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Кінець липня визначили як кінцевий термін для передачі літаків, і він був дотриманий. За даними співрозмовників, кількість винищувачів невелика.

Незрозуміло, чи зможуть навчені українські пілоти одразу використовувати F-16, чи процес займе більше часу.

Літаки «добиралися» в Україну понад рік. Цей крок був ускладнений затримками, питаннями щодо запчастин і мовним бар’єром між українськими пілотами та їхніми іноземними інструкторами. Планувальники також стурбовані тим, що в країні недостатньо злітно-посадкових смуг, а ті, що є, — вразливі для атак росії.

До слова, газета New York Times писала, що через обмежену кількість підготовленого персоналу цьогоріч Україна зможе розгорнути лише приблизно 10 літаків F-16.

Нагадаємо, міністр закордонних справ чи нещодавно казав, що обіцянка появи F-16 в українському небі влітку 2024 року «вже виконана», хоча офіційного підтвердження про прибуття тоді не пролунало.

Ще у травні 2023-го президент США Джо Байден схвалив плани тренувати українських пілотів на американських винищувачах F-16. Згодом Нідерланди, Данія та Бельгія оголосили, що передадуть Україні літаки, зокрема для навчань, які відбудуться в Данії та Румунії.

Решта країн підтвердили свою готовність долучитися до підготовки українських пілотів на F-16.

У листопаді в румунському місті Фетешть урочисто відкрили центр підготовки пілотів на винищувачах F-16, де мали навчати, зокрема, й українських льотчиків. Серед інструкторів на цій базі можуть бути не тільки представники Румунії, Нідерландів та США, а й військові льотчики з інших країн-членів НАТО.

Перша група українських льотчиків закінчила навчання у США у травні, а Данія підготувала 50 українських спеціалістів з обслуговування F-16.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, нато, війна з Росією