Смерті полоненого військового «Азову» в СІЗО рф: Україна з'ясовує обставини

31 Липня 2024

Смерть військовослужбовця бригади «Азов» Олександра Іщенка в російському слідчому ізоляторі підтвердив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Там уже з'ясовують обставини загибелі. Про це hromadske повідомив керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

За його словами, Коордштаб вивчає всі обставини, збирає інформацію, але для встановлення причин смерті треба буде провести судово-медичну експертизу. 

«У нас є певна інформація, ми її збираємо, і врешті-решт ми з'ясуємо всі причини та обставини, і якщо вони будуть пов'язані не зі станом здоров'я, а з іншими причинами, то це буде черговим доказом для Міжнародного кримінального суду», — наголосив Яценко. 

12 бригада Національної гвардії України «Азов» також підтвердила загибель свого бійця в російському полоні.

«Ця смерть — черговий акт звірства рф щодо військовополонених “азовців”. Країна-окупант вкотре підтвердила, що вона не рахується з жодними принципами моралі, нехтує всіма можливими конвенціями про ведення бойових дій і поводження з військовополоненими», — заявили там. 

Омбудсмен Дмитро Лубінець зауважив, що, зі слів доньки захисника, він помер ще 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті. 

Посадовець із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини у рф, аби вона розібралась у загибелі військовополоненого та повідомила обставини та причину смерті. 

Лубінець також повідомив про цей випадок МКЧХ та ООН, аби організації зафіксували факт загибелі військовополоненого.

«Україна вимагає, аби рф неухильно дотримувалася Женевських конвенцій — надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених», — заявив омбудсмен.

Нагадаємо, під час засідання суду в Ростові-на-Дону, який розглядає справу військовополоненого Олександра Іщенка та ще 23 «азовців», оголосили про його смерть у слідчому ізоляторі.

Олександр служив водієм у бригаді «Азов», йому було 55 років. У лютому 2022 року він вступив у територіальну оборону бригади «Азов» як військовий водій. Навесні того самого року в Маріуполі він потрапив до російського полону. І став фігурантом «кримінальної справи» разом із ще 23 українцями.

У полоні на території окупованої частини Донецької області Олександра незаконно звинувачували за двома статтями — «про участь у діяльності терористичної організації» та «спробі насильницького захоплення влади».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: смерть, війна з Росією, сізо, росія, полон