Найголовніші новини 29 ЛИПНЯ 2024 РОКУ

29 Липня 2024

Триває 887 доба повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.
  • У ніч на 29 липня росіяни атакували Україну керованою авіаційною ракетою Х-59/Х-69 та 10 «Шахедами».

У результаті протиповітряного бою збито ракету та дев’ять БпЛА. Повітряні цілі знищено у Дніпропетровській, Херсонській та Кіровоградській областях.

До відбиття повітряного нападу залучались зенітні ракетні підрозділи та РЕБ Повітряних Сил, мобільні вогневі групи Сил оборони України.

  • За інформацією Генерального штабу, станом на 16.00 від початку доби відбулося 99 бойових зіткнень.

Ворог продовжує активні наступальні дії, намагається прорвати оборону наших військ. Основні зусилля прикладає на Покровському та Курахівському напрямках.

Сили оборони жорстко відповідають на будь-яку активність окупантів.

 

Станом на ранок 29 липня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 576 000 (+1 310) осіб,
  • танків – 8 356 (+12) од,
  • бойових броньованих машин – 16 103 (+8) од,
  • артилерійських систем – 16 010 (+74) од,
  • РСЗВ – 1 129 (+2) од,
  • засобів ППО – 906 (+0) од,
  • літаків – 363 (+0) од,
  • гелікоптерів – 326 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 12 805 (+39) од,
  • крилатих ракет – 2 406 (+1) од,
  • кораблів/катерів – 28 (+0) од,
  • підводних човнів – 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 21 634 (+62) од,
  • спеціальної техніки – 2 690 (+19) од.

 

  • Уночі 29 липня в кількох російських областях чули вибухи, у селищах Бєлгородської та Орловської областей горіли підстанції. Вранці російське міноборони заявило про те, що над п’ятьма регіонами рф нібито були збиті безпілотники.

У Бєлгородській області дрони атакували підстанцію, яка загорілася. Також у соцмережах публікують відео з півдня Орловської області, де місцеві жителі зняли проліт безпілотника. Місцева влада заявила про пошкодження електростанції.

Загалом росіяни заявили, що фіксували безпілотники над Курською, Бєлгородською, Воронезькою, Брянською та Ленінградською областями. Про жодні наслідки атаки Міноборони рф традиційно не повідомило.

  • У Головному управлінні розвідки підтвердили, що українські бійці здійснили атаку на російський аеродром "Оленья" в Мурманській області. У результаті операції був пошкоджений стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3.

Представник ГУР назвав операцію «олімпійськими досягненнями Головного управління розвідки».

«Ми не коментуємо, що і куди, але Верховний головнокомандувач відзначив далекобійність, зрозуміло, що напрямок тут вгадати неважко. Що стосується факту ураження, то так, ми підтверджуємо факт інциденту ураження. Щось влучило кудись».

  • У мережі з'явилися супутникові знімки з аеродрому «Саки» після ракетного удару ЗСУ вночі проти 26 липня. Внаслідок атаки є пошкодження авіації ворога.

На фото за 28 липня видно, що на одній із частин аеродрому, де базувалися літаки Су-30, з'явилися темні плями, які можуть свідчити про пожежу або вибухи.

У Збройних Силах наголосили, що аеродром прикривали «сучасні» російські засоби ППО, які знову не змогли захистити об'єкти окупантів.

  • 29 липня Центральний банк рф зазнав кібератаки, яка досі триває. Приблизно з 11:00 ресурси Банку росії працюють або зі значними перебоями, або взагалі недоступні для користувачів. У самій фінансовій установі визнали кіберудар та зазначили, що інтенсивність атаки зростає.

Повідомляється, що також росіяни не можуть скористатися онлайн-сервісами банку «Зеніт» та «Газпромбанку». Ситуацію ускладнює і відсутність стабільного інтернет-зв’язку, адже найбільші провайдери телекомунікаційних послуг в рф теж третю добу зазнають систематичних кіберударів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У День Сил спеціальних операцій Президент Володимир Зеленський відвідав передовий командний пункт ССО на Харківському напрямку поблизу Вовчанська.

«Хочу вам подякувати за ваші героїчні операції як у тилу ворога, так і під час захисту й деокупації наших територій, міст і сіл, починаючи від захисту ДАПу в 2014 році, потім Гостомель, Херсонщина й операція на Харківщині. Бережіть, будь ласка, себе. Сьогодні ви на цьому напрямку, він, напевно, один із найскладніших. Уся країна на вас розраховує, ми точно переможемо».

Глава держави відзначив воїнів державними нагородами, зокрема двох Героїв України, а 142-му навчально-тренувальному центру ССО присвоїв почесне найменування «імені генерал-хорунжого Всеволода Змієнка».

Також Президент Зеленський та головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заслухали доповідь командувача Сил спеціальних операцій Олександра Трепака щодо стратегії розвитку ССО та виконаних і запланованих завдань.  

Крім того, обговорили подальше реформування та розвиток спроможностей ССО згідно із сучасними викликами та з використанням найкращого світового й вітчизняного досвіду, набутого з 2014 року.

Президент, відвідуючи Харківщину, провів нараду щодо безпекової та енергетичної ситуації.

«Основна увага – підготовці Харкова та області до опалювального періоду. Були доповіді про оперативну ситуацію, захист об’єктів енергетичного сектору, подолання енергодефіциту й забезпечення теплом та електрикою в осінньо-зимовий період».

  • До України прибув міністр освіти, культури, спорту та науки Японії Моріяма Масахіто. Сьогодні він відвідав Ірпінь і Бучу Київської області, а також ознайомився з навчанням українських студентів Немішаївського фахового коледжу у Бучанському районі.

Як запевнив міністр, Японія й надалі продовжуватиме підтримувати Україну у відновленні миру.

Також Моріяма відвідав меморіал жертвам російських загарбників у Бучі.

  • До Києва у понеділок, 29 липня вчергове прибула спецпредставниця США з питань відбудови України Пенні Пріцкер.

«Разом із керівниками компаній Amentum, Clayco Inc та Westinghouse Nuclear ми прагнемо допомогти Україні будувати власне майбутнє. Прозоре бізнес-середовище та сильне верховенство права є ключем до відновлення України та її шляху до ЄС», - зазначила посол США в Україні Бріджит Брінк.

  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець нагадав про місію ООН, яка мала встановити події в колонії в Оленівці. Про це він заявив у другі роковини загибелі щонайменше 50 українських військовополонених 29 липня 2022 року.

Лубінець зазначив, що загиблі мали офіційний статус військовополонених та були верифіковані Міжнародним комітетом Червоного хреста. Після вибуху Україна звернулася до ООН та МКЧХ, які «висловили готовність розслідувати теракт».

«Місія ООН жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії. Я неодноразово намагався зустрітися з її учасниками і висловлював готовність передати матеріали, які є в України».

Омбудсман закликав ООН та МКЧХ виконати свій мандат та розслідувати масове вбивство полонених в Оленівці.

  • Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю японській державній телерадіокомпанії NHK заявив, що план дій для досягнення миру в Україні буде готовим до кінця листопада.

Він наголосив, що не може реагувати на заклики до припинення вогню, поки росія продовжує окупувати українську територію.

«Президент заявив, що Київ розпочне детальні дискусії з відповідними країнами щодо територіальної цілісності та інших питань. Він повідомив, що створить план дій для досягнення миру до кінця листопада», – пише NHK.

«Терпіння, підтримка і дипломатичний тиск – ось три фактори для справедливого завершення війни… Якщо США та європейські країни збережуть єдність, це буде додатковим тиском і покаже Москві, що у неї немає жодного шансу», - наголосив Президент.

  • З початку 2024 року за державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%" підприємці отримали 13 839 кредитів на 52,3 млрд грн, з яких від банків державного сектору економіки – 10 471 кредитів на 27 млрд гривень.

Як повідомляє Міністерство фінансів, за минулий тиждень у межах цієї програми підприємці отримали від уповноважених банків 445 пільгових кредитів на загальну суму 1,6 млрд грн.

Найчастіше кредити беруть на інвестиційні цілі, фінансування оборотного капіталу, для сільськогосподарських товаровиробників, на переробку сільськогосподарської продукції тощо.

  • Міністерство економіки оголосило про запуск платформи "Пульс", яка дозволить підприємцям поскаржитися на державний орган та навіть на конкретного працівника органу влади, який перешкоджає роботі бізнесу.

Наразі "Пульс" перебуває на етапі бета-тестування. На цьому етапі бізнес може оцінити роботу 22 державних органів, але з часом їхня кількість зростатиме.

Завдяки цьому інструменту можна буде побачити об’єктивну вимірювальну картину якості держпослуг та ефективніше та швидше реагувати на проблеми підприємців.

На платформі бізнес також зможе давати позитивні відгуки. Це допоможе державі виявити позитивний досвід і масштабувати його на загальнодержавному рівні.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що росія використала святкування Дня ВМФ, щоб продемонструвати відносини з низкою незахідних держав у рамках зусиль зі створення нібито очолюваної рф групи держав для об'єднання проти Заходу.

Кораблі ВМС Китаю, Алжиру та Індії взяли участь у головному військово-морському параді в Санкт-Петербурзі, а представники 31 держави, зокрема Азербайджану, Венесуели, В'єтнаму, Куби, Лівії, М'янми, Сирії, Катару, Об'єднаних Арабських Еміратів та Південної Африки, взяли участь у заходах у Санкт-Петербурзі.

Експерти зазначають, що росія останнім часом активізувала свою співпрацю з низкою цих держав, включаючи Венесуелу, Кубу, Індію та В'єтнам.

Водночас журналісти проаналізували відеотрансляцію головного морського параду на честь дня ВМФ рф і зазначили, що росіяни показали лише два кораблі Чорноморського флоту: корвет "Меркурій", який з 2024 року виконує завдання на російській військовій базі в сирійському Тартусі, і фрегат "Адмірал Григорович".

Жоден із кораблів, про знищення чи пошкодження яких раніше заявляла Україна, не було продемонстровано.   

  • рф готується виділити 17 млрд доларів кредитів так званим «дружнім» державам попри велику діру у власному бюджеті.

Показово, що саме ці країни і так мають велику заборгованість перед росією.

Тож фактично зараз мова йде про те, що росія просто купує «дружбу» й надалі використовуватиме ці країни для досягнення своїх геополітичних інтересів.

  • Російські авіакомпанії під впливом західних санкцій почали втрачати літаки. За даними «Росавіації», з кінця жовтня 2023 по 26 червня 2024 року кількість придатних для польотів бортів у парку 13 найбільших авіаперевізників скоротилася на 3%, до 693 повітряних суден.

Найбільше літаків за звітний період вибуло з експлуатації в авіакомпанії «росія» — 12 суден. При цьому на "консервації" перебувають 19 лайнерів. По п'ять повітряних суден вибуло у «S7» та «Ямала», ще по два — у «Ютейр» та «Аерофлоту".

Основна причина збільшення кількості літаків, що вибули, пов'язана зі складнощами в обслуговуванні та ремонті імпортних лайнерів.

  • Російські отримувачі китайської продукції все частіше стикаються з проблемами оплати товарів. Китайські банки завертають щоразу більше переказів, відколи були запроваджені вторинні санкції США проти фінансових установ, які співпрацюють з російськими підсанкційними компаніями й військово-промисловим комплексом.

Станом на липень ідеться вже про 80% платежів у юанях. Зараз гроші просто зависають на кореспондентських рахунках на 30–40 днів і повертаються назад.

Російським компаніям усе частіше доводиться вдаватися до послуг посередників – платіжних агентів або «торгових домів». Однак використання посередника призводить до подорожчання угоди, бо клієнтам потрібно закладати додаткову комісію.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Фінансова гвардія Флоренції за запитом про міжнародну правову допомогу САП Києва вилучила у російського бізнесмена активи на суму 41 мільйон євро.

Арештовані активи, нерухомість та акції компаній (зокрема замок ХІІ століття в районі Піан-де-Джулларі), є результатом реінвестування незаконно накопичених доходів.

Бізнесмен перебуває під слідством за вчинення в Україні злочинів, пов'язаних з корупцією державних службовців, шахрайством щодо української державної компанії, яка займається збутом сільськогосподарської продукції на суму понад 60 мільйонів доларів, а також відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом.

Отримані дані дозволили встановити, що росіянин, реінвестуючи частину коштів, отриманих незаконним шляхом, через трастову компанію, що базується у Флоренції, володіє всім капіталом компанії, яка володіє великим і розкішним комплексом нерухомості в столиці Тоскани.

Зокрема, серед арештованих активів – акції компанії номінальною вартістю 3 мільйони євро та чотири об'єкти нерухомості вартістю майже 38 мільйонів євро.

  • Українські рятувальники отримали 15 пересувних автотранспортних майстерень, що призначені для ремонту машин механізованого розмінування.

Спецавтомобілі IVECO придбали за кошти учасників Всеукраїнської аграрної ради, а інструменти та обладнання передали від його високості принца Людвіга Баварського та графа Хубертуса Нессельрода.

Загалом ДСНС вже має 33 таких авто, які довели свою ефективність, адже за їхньою допомогою рятувальники можуть ремонтувати техніку фактично на місці.

  • Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський вважає, що наразі із росією мир неможливий, бо вона хоче отримати вигоду від агресії.

За його словами, ОБСЄ виникла з Гельсінського процесу. Тоді комуністичний блок зобов'язався поважати права людини, а Захід - визнати кордони, встановлені в результаті Другої світової війни, яка не закінчилася мирним договором.

«Сучасна росія порушила обидва ці зобов'язання, оскільки ввела набагато більш авторитарний режим і має більше політичних в'язнів, ніж за Брежнєва. Водночас вона почала змінювати кордони силою», - пояснив Сікорський.

Він зазначив, що ОБСЄ була ідеєю стабілізації безпеки у Європі за участю росії. Проте рф порушила Статут ООН та ОБСЄ, яка була фактично створена за її ініціативою.

«Це призводить нас до вашого справедливого висновку, що з росією, як вона є сьогодні, мир не може бути досягнутий, тому що вона хоче отримати вигоду з агресії. Тому необхідно відповідати на це силою, а не вчинками».

  • Керівник майном російського мільярдера Петра Авена погодився виплатити майже 1 млн дол через ухилення від санкцій.

Тисячі фунтів стерлінгів готівкою, вилучені в особняку Авена за межами Лондона, також було передано відповідно до законодавства про "доходи від злочинної діяльності".

«Перша успішна конфіскація NCA коштів, отриманих у ході розслідування доходів від ймовірного ухилення від санкцій, є важливою віхою, яка має підштовхнути до більш амбітних дій щодо забезпечення дотримання санкцій у майбутньому», – заявив старший радник із питань прав людини в Spotlight on Corruption Джеймс Болтон-Джонс.

Розслідування було зосереджено на виведенні близько 3,7 млн фунтів стерлінгів з австрійського трасту до Великої Британії за кілька годин до введення європейських санкцій.

 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський