Теракт в Оленівці: екскерівникам колонії оголосили підозри

Сьогодні, 12:33

Правоохоронці повідомили про підозри ексочільникам «Оленівської колонії», які причетні до загибелі полонених українських захисників.

Про це повідомили СБУ та Офіс генпрокурора.

Йдеться про Сергія Євсюкова — ексочільника так званої Волноваської колонії «ДНР» у селищі Оленівка — та його колишнього першого заступника — Дмитра Нейолова. За даними слідства, вони обоє перебували на «посадах», коли в ніч на 29 липня росіяни влаштували вибухи на території окупаційної тюрми.

Тоді загинули щонайменше 50 українських військовослужбовців, які перебували в катівнях. Водночас 9 із них — через ненадання їм невідкладної медичної допомоги. Майже 150 полонених зазнали поранень.

СБУ наголошує, що обидва фігуранти усвідомлювали наслідки вибухів та кількість постраждалих, але умисно зволікали з евакуацією поранених до медустанов.

За даними слідства, вибухи пролунали після відбою у проміжок часу між 23:00 28 липня та 1:00 29 липня 2022 року. На той час у бараці утримували 193 військовополонених полку «Азов».

Станом на теперішній час вдалося встановити та ідентифікувати 49 загиблих військовослужбовців, з них 48 — завдяки судовим молекулярно-генетичним експертизам, та ще одного загиблого — із показів потерпілих та свідків.

Попри те, що українські військовослужбовці, перебуваючи в полоні, є під захистом Женевської конвенції, окупанти не допустили міжнародні організації до огляду місця події. Натомість вони намагалися знищити та приховати сліди злочину, зазначає ОГП.

«Це перший результат розслідування масового вбивства українських військовополонених в Оленівці. Ніхто з причетних не залишиться не покараним», — зазначили у прокуратурі.

Євсюкову та Нейолову повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України — жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою людей. Їм загрожує до 15 років за ґратами або довічне ув’язнення.

У листопаді 2022 року обох фігурантів окупанти «замінили на посадах». Наразі вони переховуються від правосуддя на тимчасово захопленій частині території Донеччини.

Тривають комплексні заходи, щоб знайти та покарати зловмисників за злочини, вчинені проти українських воїнів.

Нагадаємо, російські пропагандисти 29 липня 2022 року заявили, нібито Збройні сили України вдарили по колонії в селищі Оленівка Донецької області, де утримують українських полонених, із реактивних систем залпового вогню HIMARS. Ватажок невизнаної «ДНР» пушилін заявив, що обстріл міг статися через те, що полонені «почали давати свідчення».

В українській розвідці заявили, що вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК «Вагнер» (Ліга) за особистою командою номінального власника євгена пригожина. За даними розвідки, організацію та здійснення вибуху не узгодили з керівництвом Міноборони рф.

«Медійна ініціатива за права людини» (МІПЛ) з посиланням на джерела писала, що жодного обстрілу території колонії 28 липня не було, а стався саме вибух. Кажуть, що звуку прильоту, характерного для обстрілу, чутно не було.

Управління верховного комісара ООН з прав людини також спростувало звинувачення рф: навіть одна ракета HIMARS спричинила б серйозніші руйнування.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: донецьк, війна з Росією