Що відомо про ситуацію в енергетиці України

26 Липня 2024

Найближчими тижнями ситуація в енергетиці покращуватиметься за умови відсутності нових пошкоджень електростанцій.

Цьому сприяє спад спеки та вихід із ремонту генерувальних потужностей. Про це розповів голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький під час брифінгу в Медіацентрі Україна.

За його словами, після кількох «дуже складних» тижнів зараз ситуація в енергетиці покращилася. Це пов’язано зі спадом рекордної спеки та виходом із ремонту електрогенерувальних потужностей.

Саме тому зараз замість застосування 3-4 черг відключень застосовують 1-2 черги. Крім того, в деякі години зараз зовсім немає обмеження електроспоживання.

«У нас є всі причини очікувати, що найскладніший період літа — уже позаду. […] І якщо не буде якихось нових масштабних пошкоджень електростанцій — то ситуація матиме тенденцію до покращення. Принаймні в наступні декілька тижнів», — вважає Кудрицький.

Нагадаємо, значний дефіцит енергії в енергосистемі України — результат 8 російських масованих атак, які окупанти здійснили з початку року на об’єкти енергетики. Унаслідок цього Україна втратила 9 ГВт виробничої потужності своїх електростанцій. Така потужність дорівнює споживанню влітку в пікові години європейських країн, як-от Нідерланди, Фінляндія, або Словаччини та країн Балтії разом.

«Укренерго» наголошує, що експорт електроенергії не відбувається і не передбачається.

Кабінет Міністрів постановив, що, попри дефіцит електрики, від світла не відключатимуть об’єкти газо-, тепло-, електро-, водопостачання та водовідведення; лікарні; населені пункти, а також об’єкти у 20-кілометровій зоні від кордону з росією, білоруссю; населені пункти, а також об’єкти за 20 кілометрів від прифронтової зони.

Також уряд обіцяє покращити алгоритм, який забезпечить рівномірну черговість і тривалість вимкнень. Так, Державна інспекція енергетичного нагляду виявила несправедливий розподіл відключень електрики в шести областях.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, електроенергія