Убивство мовознавиці Фаріон: підозрюваний, ймовірно, готувався до інших злочинів

26 Липня 2024

До скоєння інших злочинів, ймовірно, готувався хлопець, затриманий за підозрою у вбивстві мовознавиці Ірини Фаріон.

Про це повідомили в поліції.

У телефоні хлопця знайшли листування та пошукові запити щодо діяльності місцевих органів влади та конкретних людей.

Наприклад, в історії вебперегляду хлопця були пошукові запити «коли відбуваються засідання в облрадах України» та «проросійські депутати України». Глава МВС Ігор Клименко також розкрив, що підозрюваний, зокрема, «гуглив» народного депутата Максима Бужанського.

За даними слідства, у телефоні хлопця також виявили книгу «Секретні інструкції КДБ та ЦРУ». Служба безпеки України відпрацьовує версію про причетність російських спецслужб до вбивства Фаріон. Також перевіряється належність хлопця до неонацистського руху з рф.

Слідчі встановили, що у Львові хлопець змінив три орендовані квартири. Речі, у які він перевдягався для конспірації, переслав собі «Новою поштою» — панама, велоокуляри, накладна борода тощо. Хлопець прокладав собі маршрути відходу, постійно змінював одяг.

«Перше логічне питання — де він брав кошти. Проживання 10 ночей — це, приблизно 10 тисяч гривень. Ще й харчування, речі. Тому ми тут працюємо зі СБУ. У нас тут є напрацювання. Ми не будемо все одразу говорити. З листувань ми приблизно знаємо, звідки вони надходили. Мабуть, скажемо через декілька місяців, як буде слідство йти», — сказав Клименко.

Нагадаємо, поліція 19 липня о 19:30 отримала повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу — нею виявилась Ірина Фаріон. Саме там жила мовознавиця.

Її шпиталізували з вогнепальним пораненням голови. Медики встигли провести операцію первинної хірургічної обробки рани голови, жінка перебувала у глибокій мозковій комі та на штучній вентиляції легень. 60-річна громадська діячка померла після 23:00 — у неї не витримало серце.

Справу розслідують за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України — умисне вбивство. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі. Як імовірні версії вбивства слідчі розглядають громадсько-політичну діяльність Фаріон та особисту неприязнь до неї.

Поліціянти затримали 18-річного хлопця з Дніпра за підозрою у вбивстві Фаріон. Наразі правоохоронці перевіряють інформацію про належність фігуранта до неонацистського руху, осередок якого розташований в рф. Раніше було відомо, що відповідальність за замах на Фаріон взяло на себе угруповання NS/WP, учасники якого раніше готували замахи на російських пропагандистів володимира соловйова та маргариту симоньян.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вбивство, українська мова, львів, дніпро