На Закарпатті прикордонники затримали військового під час відпустки: що відомо

25 Липня 2024

Під час відпустки на Закарпатті прикордонники затримали військового Владислава Геруцького.

Він розповів, що в його телефоні виявили позначки на картах — це були туристичні маршрути або точки, які він відвідав. Про це військовий розповів у коментарі «Радіо Свобода».

За словами Геруцького, це стало причиною того, що представники прикордонної служби вирішили, що він нібито хотів здійснити незаконний перетин кордону.

Нагадаємо, дружина військового, журналістка Олеся Котубей-Геруцька, розповіла, що вони приїхали до села Кваси Закарпатської області, де планували відпочити. Владислава на пероні зупинили правоохоронці та прикордонники, щоб перевірити документи. Військовий показав УБД та дозвіл на відпустку. Подружжя також назвало мету і маршрут свого походу.

Владислав розповів, що його запросили на «співбесіду» до прикордонного загону у село Ділове, що за понад 30 кілометрів від залізничної станції та в безпосередній близькості до державного кордону України з Румунією. Вже на місці він дізнався, що фактично затриманий та отримав адмінпротокол, де вказано, що його затримали за спробу перетину кордону.

За словами Геруцького, він спілкувався з представником оперативного відділу ДПСУ, якого називали «розвідником». І той, продивившись телефон військового, вирішив, що він намагається перетнути кордон.

«Коли я сказав, що ми йдемо з Квасів на Близниці, на Свидовець — це по суті навіть на північ від кордону — він не знав навіть, де це. Я їм показував на карті. А потім він побачив, що у мене на карті є мітки. Тому що я не перший раз [ходжу у походи] і, звісно, є у мене мітки різні, де я був. І от так в нього виникла підозра, що я хотів перетнути кордон», — розповів Геруцький.

Військовий запевняє, що не збирався перетинати кордон, а під час відпустки йшов у похід «взагалі в інший бік».

Він повідомив, що одразу по поверненню в Київ звернеться до адвокатів для оскарження адмінпротоколу.

Нагадаємо, військовий Владислав разом із дружиною поїхав у свою відпустку відпочити в Карпатах. Проте на станції в селі Кваси їх «забрали» прикордонники та завезли за десятки кілометрів для «перевірки» — спершу у прикордонний відділ, а згодом до ТЦК. Чоловіка відпустили лише через вісім годин.

За словами дружини військового, її з ним не пропустили, оскільки вона «жінка», відправивши «пити каву в магазин».

Речниця Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова в коментарі hromadske пояснила, що в прикордонній зоні розширилися обмеження на перебування туристів. Тому, за її словами, прикордонники «ретельно», але «толерантно» перевіряють усіх військовозобов’язаних, які перебувають у прикордонній зоні.

10 липня Державна прикордонна служба доповнила наказ, який вступив у дію ще 23 травня. Ним розширили перелік тимчасово обмежених туристичних маршрутів. Зокрема, під заборону потрапили маршрути Зеленської та Білоберезької громади Верховинського району, що в Івано-Франківській області.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: закарпаття, прикордонники, війна з Росією, затримання