Китай не постачатиме росії зброю

25 Липня 2024

У Китаї міністру закордонних справ України Дмитру Кулебі підтвердили, що не постачатимуть зброю росії.

Також Пекін дав «чіткий сигнал», що підтримує територіальну цілісність України. Про це розповів президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Візит українського посадовця на такому рівні відбувся вперше за багато років, і «це добре», запевняє глава держави. Також під час зустрічі українського та китайського посадовців було підтверджено те, про що Зеленському говорив очільник Китаю Сі Цзіньпін — Пекін не постачатиме зброю москві.

Після повернення в Україну Кулеба надасть Зеленському детальну доповідь за результатами візиту.

Ще у травні тодішній міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що Китай або передав, або готується до передачі летального озброєння рф, аби використати його у війні проти України.

Водночас президент України Володимир Зеленський заявляв, що лідер Китаю Сі Цзіньпін пообіцяв йому не продавати зброю росії. В інтерв’ю для Bloomberg глава української держави також розповідав, що немає точних доказів того, що зброя з Китаю потрапляє до росії.

А проте додав, що якби Сі Цзіньпін «захотів, щоб цього не відбувалося, напевне, цього б не відбувалося». Якщо ж Китай спільно з росією розробляє зброю для війни в Україні, то щодо цього можна накладати санкції, казав Зеленський.

Нагадаємо, Дмитро Кулеба здійснює візит до Китаю 23-25 липня на запрошення глави МЗС Китайської Народної Республіки Ван Ї. Він зазначив, що це перший візит міністра закордонних справ України до Китаю з початку великої війни та перший повноцінний двосторонній візит з 2012 року.

«Будемо говорити, будемо шукати точки дотику. Нам потрібно уникнути конкуренції “мирних планів”. Нам потрібно рухатися до справедливого сталого миру, і Китай може відіграти у цьому важливу роль», — сказав міністр.

Під час візиту Кулеба, зокрема, розповів про готовність України до переговорного процесу з росією, але «на певному етапі» — коли москва буде готова вести їх доброчесно. Водночас він зазначив, що наразі такої готовності з російського боку не спостерігається.

«російська агресія стоїть не лише на заваді розвитку України. Вона також стоїть на заваді міжнародній стабільності, розвитку добросусідських відносин, і зокрема розвитку торгівлі між Китаєм та Європою», — заявив глава української дипломатії. 

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, китай, війна з Росією, зброя