Медведчуку повідомили про підозру у заволодінні нафтопроводом

24 Липня 2024

Про підозру в заволодінні нафтопроводом «Самара — Західний напрямок» повідомили екснардепу та голові забороненої «Опозиційної платформи — За життя» Віктору Медведчуку 

Про це повідомили у Службі безпеки України.

Зазначається, що СБУ спільно з Національним антикорупційним бюро зібрали «масштабну» доказову базу, яка доводить незаконність приватизації державного нафтопроводу у 2015 році.

За даними слідства, після розпаду СРСР нафтопровід залишився у власності росії. Починаючи з 2005 року, Україна через суди доводила своє право на володіння ним, і лише у 2014-2015 роках це право підтвердили Апеляційний і Вищий господарський суди.

А втім, за підтримки тодішнього вищого керівництва України Медведчуку вдалося скасувати це рішення через Рівненський господарчий суд і оформити продаж нафтопродуктопроводу швейцарській компанії, яку фактично контролювали учасники схеми.

Після заволодіння «трубою» Медведчук та його спільники забезпечили її функціонування через підприємство «Прикарпатзахідтранс», а отримані прибутки виводили на рахунки афілійованих закордонних компаній та розподіляли між собою.

Окрім Медведчука, підозру також оголосили ще чотирьом представникам колишнього топменеджменту «Прикарпатзахідтрансу», які заволоділи та управляли нафтопроводом. Усім їм інкримінують такі звинувачення:

  • зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги, — ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2 Кримінального кодексу України;
  • введення в оману суду або іншого уповноваженого органу — ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України;
  • організація набуття, володіння та використання коштів, внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинені організованою групою та в особливо великому розмірі, — ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: віктор медведчук, нафта, сбу, набу