Люди шукають графік відключень світла, а потрапляють на гачок шахраїв

Іще з кінця 2022 року, відколи почалися масові відключення світла, шахраї підхопили цю «темку» і почали її використовувати для своїх злочинних цілей.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Минулого року правоохоронці викрили групу аферистів, які під час блекаутів розсилали в соцмережах повідомлення, видавали себе за  представників енергетичної компанії, пропонували повідомляти, коли цій людині відключатимуть світло, а для того просили назвати номер телефону, ім’я, під яким вона записана в соцмережах. А потім отриману інформацію зловмисники використовували для різних шахрайських схем.

Не вірте всьому, що пишуть у соцмережах

Коли енергетики відновили стабільну подачу електроенергії, аферисти з цією схемою дещо притихли. А тепер, із відновленням погодинних відключень, в Україні з’явилися нові типи шахрайства в соцмережах.

Зокрема, зловмисники створюють фейкові сторінки «Укренерго» чи дотичних компаній, щоб заманити користувачів, аби зібрати їхні особисті дані.

Вже сама компанія «Укренерго» оприлюднила повідомлення про те, що їхню назву використовують недоброчесні користувачі соцмереж, публікують неправдиві повідомлення, в яких нібито попереджають про те, що «світла не буде». Люди, звісна річ, хочуть більше дізнатися. Заходять за посиланням, підписуються на телеграм-канали.

У фейсбуці теж є сторінки під назвою «Укренерго». Там людей запрошують перейти за посиланням на ті ж таки телеграм-канали і підписатися.

Відтак справжнє «Укренерго» застерігає людей від поспішних учинків, просить бути обачними і пам’ятати: компанія оприлюднює важливу інформацію лише на своїх офіційних сторінках і каналах та жодної інформації від користувачів не просить називати. А графіки відключень треба дивитися на офіційних сайтах обленерго.

Нікому не оприлюднюйте своїх персональних даних!

Вирішили шахраї нажитися на ще одній актуальній темі – військовозобов’язаних, тих, хто є обмежено придатним чи має відстрочку. Зокрема, зловмисники видають себе в соцмережах за канали, на яких нібито можна записатися в електронну чергу для проходження в ТЦК необхідних процедур із документами.

Коли довірлива людина «ведеться» на таку пропозицію, їй кажуть назвати всю свою персональну інформацію: прізвище, ім’я та по батькові; дату народження; номер телефону. Мовляв, це необхідно, щоб вписати людину в електронну чергу. Потім зловмисники до переліку необхідної інформації додають ідентифікаційний номер, можуть зажадати номер платіжної картки, вказавши термін її дії.

Отримавши персональну інформацію людини, зловмисники чого тільки не роблять: і забирають із банківської картки людини всі її гроші, і створюють від імені людини сторінки в соцмережах та розсилають повідомлення з проханням позичити гроші.

Буває, що людей просто спонукають підписатися на телеграм-канал, аби потім його продати. Бо, чим більше підписників на каналі, тим дорожче він коштує. Розцінки коливаються від кількох тисяч до десятків тисяч доларів.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: шахрайство, електроенергія, Україна, війна з Росією