Пережила обстріл рф: у Миколаєві розслідують знесення будівлі XIX століття

Сьогодні, 08:42

У Миколаєві розслідують демонтаж частини історичного комплексу «Дача Кудрявцева» XIX століття, який у серпні 2022 року був пошкоджений внаслідок російського обстрілу.

Про це пише місцеве видання «НикВести».

Про знесення одного із шести корпусів «Дачі Кудрявцева» стало відомо в травні цього року. В управлінні культури Миколаївської ОВА заявили, що власник території демонтував будівлю без дозволу.

Зазначалося, що міський та обласний органи охорони культурної спадщини намагалися з'ясувати, що насправді сталося з пам'яткою архітектури.

У поліції розповіли, що розпочали досудове розслідування за частиною 2 статті 298 Кримінального кодексу України, тобто за незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єкта культурної спадщини. У разі визнання демонтажу історичної пам’ятки незаконним винуватець буде зобов’язаний сплатити від 2,9 мільйона до 7,3 мільйона гривень.

Раніше в управлінні культури Миколаївської міськради казали, що поки зарано казати, якими можуть бути наслідки для власника території.

«Дача Кудрявцева» збудована у XIX столітті як родинний маєток багатого поміщика, мецената Дмитра Кудрявцева. У радянські часи там розташувався санаторій для працівників суднобудівного заводу.

Ще у 1997 році комплекс визнали пам'яткою архітектури місцевого значення. У 2021 році депутати Миколаївської міськради передали територію «Дачі Кудрявцева» в оренду для облаштування там ресторану. Видання «НикВести» писало, що власниками ресторану є чоловік та син місцевої депутатки Ганни Ременнікової — Валентин та Борис Берестнєви.

У серпні 2022 року один з шести корпусів «Дачі Кудрявцева» постраждав унаслідок російського удару.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: миколаїв, війна з Росією