У Грузії на допит викликали добровольців, які воювали за Україну

Сьогодні, 11:52

У Грузії викликали на допит щонайменше трьох чоловіків, які добровольцями стали на захист України.

Про це повідомив грузинський доброволець Надім Хмаладзе.

«Мене, Надіма Хмаладзе, звинувачують у тероризмі та державному перевороті. Наскільки це круто?» — написав чоловік у Facebook.

У коментарі Batumelebi він розповів, що на допит викликали ще двох бійців — Важу Цецадзе та Лашу Чигладзе — за тими самими статтями.

«Мені подзвонив незнайомий номер, привітався і повідомив, що викликають на допит. Я йому сказав, що прийду на допит у присутності судді. “Тоді підпишіть, що ви відмовляєтесь від допиту, ми подамо клопотання до судді, і вас так допитають”», — розповів Хмаладзе.

У березні 2023 року ЗМІ повідомляли, що Хмаладзе вже затримували під час протестів у Тбілісі за звинуваченням у непокорі поліції та хуліганстві. Хоча його адвокат стверджував, що Хмаладзе в момент арешту давав інтерв'ю і не міг скоїти правопорушення. Окрім того, на в'їзді до Грузії добровольця дуже довго тримали на паспортному контролі без пояснень, після чого він помітив стеження.

На думку Хмаладзе, добровольців намагаються залякати. Він не виключає, що наказ про його арешт надійшов безпосередньо з кремля.

«Поки я був в Україні, нас оголошували злочинцями, а минулого року мене заарештували ні за що під час протестів 9 березня, але мене відпустили. Потім мені сказали, що затримати мене з кров’ю не вдалося, і відпустили за адміністративною статтею. Нас хотіли нейтралізувати», — сказав Хмаладзе.

Іншого добровольця, Лашу Чигладзе, вже допитали. Його адвокати розповіли, що звинувачення та питання до нього на допиті стосувалися прибуття чоловіка в Україну та епізоду його перебування там із грузинськими товаришами.

Ні сам військовий, ні його адвокат не могли розповісти подробиць справи. Утім, захисник добровольця розповів, що справу порушили рік тому за статтею про держпереворот. Адвокат назвав провадження «прямо політичним».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: грузія, Україна, війна з Росією